Jasno
13°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dlhé čakacie doby na vyšetrenie u psychiatrov. Ak vás prijme do troch mesiacov, máte šťastie
Zdielať na

Dlhé čakacie doby na vyšetrenie u psychiatrov. Ak vás prijme do troch mesiacov, máte šťastie

BRATISLAVA / Čakacia doba na vyšetrenie u odborníkov na duševné zdravie sa väčšinou pohybuje od jedného do troch mesiacoch, čo môže predstavovať problém najmä pre mladých ľudí. Mnohí z nich sa nevedia sami vysporiadať s náročnými životnými situáciami a práve vtedy potrebujú mať na svojej strane oporu.

Ak máte duševný problém a hľadáte akútnu pomoc s biblickým "Klopte a otvoria vám" pochodíte len veľmi ťažko. Čakacia doba u odborníkov je veľmi dlhá a môže za to aj skostnatený systém, ktorý potrebuje pár zmien. "Ten dopyt po tých ponukách ohľadom duševného zdravia je veľký, takže skôr tie doby bývajú dlhšie rádovo a v týždňoch, niekedy až mesiacoch," povedal psychiater z Pezinku Martin Kalaš. 

Podľa prezidentky slovenskej komory psychológov Evy Klimovej sa k psychológom poväčšine čaká niekoľko mesiacov. iže keď dostanete termín o tri mesiace, tak v podstate je to veľké šťastie. Je to dané systémom, pretože ten systém je dlhodobo zanedbávaný," dodala Klimová. 

Pri akútnom stave predsa len existujú riešenia, ako sa nechať vyšetriť. "Keď človek vôbec nemá dostupnú službu a potrebuje, je dobré obrátiť sa na zdravotnú poisťovňu a požiadať ju, aby termín a lekára mu vybavila ona," vysvetlil Kalaš. 

Ako ďalej vysvetlila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre psychiatriu Ľubomíra Izáková, stačí, ak prídete do niektorej zo všeobecnej z nemocníc, ktorá má psychiatrické oddelenie alebo kliniku a tam 24 hodín denne 7 dní v týždni sa vám budú akútne venovať. 

Ešte pred vyhľadaním odbornej pomoci u psychiatra či psychológa sa ľudia často obracajú aj na linky pomoci. "Volanie na linku, musí byť iba začiatkom tej dlhodobej, profesionálnej starostlivosti, ktorá neraz končí aj hospitalizáciou," uviedol Radovan Bránik, veliteľ tímu modrého anjela. Podľa Izákovej psychiatrická hospitalizácia trvá v priemere 2-3 týždne. "V minulosti sme boli zvyknutí na to, že trvala 6-8 týždňov. Máme nové lieky, nové liečebné postupy," dodala. 

Väčšinou sa stav zlepší natoľko, že môžu pacienti prejsť do ambulantnej starostlivosti. Väčšiu dostupnosť psychiatrickej starostlivosti by vyriešila aj výstavba krízových centier. "Potrebujeme veľmi rýchlo naštartovať komunitnú starostlivosť, zapojiť rôzne pomáhajúce skupiny, pretože často tieto svojpomocné skupiny, kde ľudia majú nejakú skúsenosť, takisto vedia pomôcť," doplnila Klimová. 

Čo sa týka psychológov, aktuálne sa pripravuje nový zákon o psychoterapeutickej starostlivosti, pretože hoci máme na Slovensku dostatok odborníkov, nemôžu tu pracovať. "Máme veľmi malý počet psychoterapeutov, pretože psychoterapiu ste mohli vyštudovať len keď ste pracovali ako zdravotnícky pracovník. A tí, ktorí pracovali nie v zdravotníctve a majú tie isté výcviky, tak sú edukovaní, sú erudovaní, sú kompetentní poskytovať starostlivosť, ale zákon im to neumožňuje," ozrejmila Klimová. 

Mnoho ľudí a najmä detí bojuje s tým, aby sa zdôverili, prípadne nechcú svojimi problémami zaťažovať okolie. Celospoločenský náhľad na duševné choroby sa môže zlepšiť aj vtedy, ak budú verejní činitelia voliť pri debatách citlivejšie slová a pôjdu tak ostatným ľuďom príkladom. "Nehovoríme o ľudoch, ktorí konajú nesprávne alebo nevhodne, že sú to psychiatrickí pacienti," uzavrela Izáková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy