Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Roky opatruje svojho syna. Keď začala poberať dôchodok, opatrovateľský príspevok jej zrazili na polovicu
Zdielať na

Roky opatruje svojho syna. Keď začala poberať dôchodok, opatrovateľský príspevok jej zrazili na polovicu

BRATISLAVA / 63-ročná pani Emília sa roky stará o svojho zdravotne postihnutého syna. Ich spoločný mesačný príjem je asi 640 Eur. Ako dôchodkyňa zistila, opatrovateľský príspevok v plnej výške už nebude dostávať. Prvé systémové zmeny ale nastanú už o 5 mesiacov.

Dôchodkyňa Emília žila s Adamom roky z opatrovateľského príspevku. „Bývame v nájomnom byte. Nájom je 255 Eur, 80 Eur sú plyn a energie, nehovoriac o jedle a oblečení," uviedla dôchodkyňa Emília Husárová. Dnes už poberá aj minimálny dôchodok vo výške 355 Eur. „Keď vypočítavajú dôchodok pre matku, ktorá sa stará o zdravotne postihnutého syna, prečo nám nedajú dôchodok aspoň vo výške priemerného dôchodku? Veď my sme robili tri smeny denne,“ povedala dôchodkyňa.

Keďže o dôchodok požiadala o niekoľko mesiacov neskôr, ako mala nárok, štát jej spätne vyplatil celú sumu, a to vo výške približne 4 tisíc Eur. Následne však z úradu prišla zlá správa. Na poberanie opatrovateľského príspevku v plnej výške ako dôchodkyňa už nemá nárok, preto musí časť peňazí vrátiť. "Bol mi spätne vyplatený dôchodok, tých 355 Eur krát desať. Keď som to dokladovala na úrade práce, bolo mi oznámené, že musím vrátiť časť opatrovateľského príspevku, čo je zhruba 2 600 Eur,“ uviedla.

Prípad rieši aj ministerstvo práce

Pani Emília sa voči rozhodnutiu už odvolala, jej prípad rieši aj ministerstvo práce. "Ak pani už nie je schopná požadovanú sumu zaplatiť naraz, môže požiadať príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o splátkový kalendár," informovala Elena Koritšánska, hovorkyňa úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Tým, že pani Emília poberá aj dôchodok, hoci len minimálny, automaticky sa jej opatrovateľský príspevok skrátil z 525 Eur len na polovicu. Od júla ale aspoň v tomto nastane pozitívna zmena. Poslanci ešte v novembri dali stopku kráteniu opatrovateľského príspevku pre dôchodcov. "Ľuďom, ktorí opatrujú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a zároveň sami poberajú dôchodkové dávky, sa už príspevok na opatrovanie nebude krátiť na polovicu. Od 1. júla 2023 bude poberať 75 % sumy a od 1. júla 2024 sa opatrovateľský príspevok nebude krátiť vôbec," informovala Jana Žitňanská, poslankyňa Národnej rady SR.

V praxi to znamená, že od júla budú môcť dôchodcovia poberať opatrovateľský príspevok vo výške 390 Eur a od roku 2024 v plnej výške. Otázne ale je, či pomoc v čase enormného zdražovania bude dostatočná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy