Skoro jasno
15°
Bratislava
Diskriminácii čelia už na základných školách: Postavenie LGBTI ľudí na Slovensku sa za posledné roky zhoršilo
Zdielať na

Diskriminácii čelia už na základných školách: Postavenie LGBTI ľudí na Slovensku sa za posledné roky zhoršilo

BRATISLAVA / Čelia diskriminácii už na základných školách aj u lekárov. V MHD a na vidieku sa zas cítia ohrození. Postavenie LGBTI ľudí na Slovensku sa za posledné roky zhoršilo. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý zverejnila iniciatíva Inakosť. Do veľkej miery k tomu prispievajú aj politici svojim nenávistným slovníkom.

"Za posledných 5 rokov, kedy sme robili prvý prieskum sa to vnímanie spoločnosti zhoršilo," uviedol psychológ Andrej Kuruc, iniciatíva Inakosť. Polovica LGBTI ľudí má podľa neho problémy už na základnej škole. Mnohým sa zhoršilo duševné zdravie počas kovidu, keď boli zavretí doma s rodinou, ktorá nevedela prijať ich inakosť. Najväčšie ohrozenie však predstavuje ulica.

Prieskum vznikol ešte pred brutálnou vraždou Juraja a Matúša na Zámockej ulici. Ak by ho robili až potom, podľa autora by boli výsledky ešte vážnejšie. "Viac ako 80 percent ľudí vníma, že politici sa negatívne vyjadrujú. Už len taká vec ako zákaz dúhových vlajok, ktorej cieľom je dehonestovať LGBT komunitu," uviedol Kuruc. "Aj z toho hľadiska, že Matúš bol môj veľmi blízky kamarát, sme sa veľmi sami seba pýtali, keď sme sa odlúčili, si v poriadku? Došiel si domov?" povedal Julián Vrábeľ, spolok Light. 

Julián zakladal spolok Light pre LGBTI študentov na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Situácia sa podľa neho zhoršila po referende o rodine. Majorita po ňom začala odmietať registrované partnerstvá. Politikov neobmäkčil ani teroristický útok pred Teplárňou. "Čo môžete robiť iné, ako sa hnevať na ten systém, keď ani po nejakých veciach, ktoré sa vás bytostne dotýkajú, sa nič nezmení," doplnil Julián.

Nič sa zatiaľ nezmenilo ani pre transrodových ľudí. Štát od nich vyžaduje kastráciu, ak si chcú v dokladoch zmeniť meno a rodné číslo. Vlani pritom chvíľu platilo usmernenie Ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého stačila hormonálna terapia. Sabrina, ktorá to stihla využiť opísala, ako ju sexuologička nútila podstúpiť špeciálny test obliekať sa ako žena, kým bola ešte muž. "Po dobu jedného roka musíte žiť bez hormónov v rode, ktorý ste si vybrali. Je to veľmi nebezpečná praktika. Čelíme pri tom urážkam aj fyzickým útokom," opísala Sabrina Katonoff, transrodová žena.

Dáta z portálu Profesia.sk ukazujú, že LGBTI ľudia na pracovisku sa takmer vôbec k svojej orientácii nepriznávajú. "Opakovane nám vychádza, že len 13 percent ľudí má na pracovisku kolegu alebo kolegyňu, ktorí sa hlásia k LGBTI. Ak má niekto osobnú skúsenosť, tak jeho postoj k ľuďom s inakosťou je dvojnásobne pozitívnejší," uviedla Anna Podlesná, CSR manažérka v spoločnosti Profesia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy