Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Všetko, čo potrebujete vedieť o rodičovskom bonuse
Zdielať na

Všetko, čo potrebujete vedieť o rodičovskom bonuse

BRATISLAVA / Rodičovský dôchodok alebo inými slovami bonus. Kedy vzniká nárok? Treba alebo netreba oň požiadať? To sú základné a dôležité otázky k tejto téme. Podľa výpočtov sociálnej poisťovne si rodičia vedia prilepšiť aj o stovky eur ročne. Ak niekto nechce, aby bol rodičovský bonus jeho rodičom priznaný, musí o to oznámiť do konca februára.

Rodičovský bonus- novinka, ktorou môžu pracujúce deti od 1.januára prispieť rodičom k starobnému dôchodku. Nárok rodičom vzniká automaticky, ak sú poberatelia starobného, invalidného a výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku a za takých okolností, že v roku 2021 bolo dieťa zamestnané a z jeho príjmu bolo odvádzané na dôchodkové poistenie. Výška rodičovského príspevku sa dá jednoducho vyrátať.

"Asi najjednoduchšou cestou je zrátať si všetky hrubé príjmy za rok 2021, ktoré som mal ako dieťa z ktorých bolo odvedené na dôchodkové poistenie, to vydelím 12-timi a následne z tejto sumy si vyrátam 1,5 %," uviedol hovorca sociálnej poisťovne Martin Kontúr. To znamená že ak dieťa napríklad zarábalo 1000 eur v hrubom - rodič bude mať nárok na bonus 15 eur/mesačne. maximálnu možnú výšku rodičovského dôchodku, a to 21,80 mesačne, môže získať, ak jeho dieťa zarábalo 1500 eur, a viac. Výška vyplácaného dôchodku sa vymeriava aj od počtu detí. To znamená čím ma rodič viac pracujúcich detí -tým vyšší rodičovský bonus bude dostávať. 

Jednota dôchodcov Slovenska hovorí o nešťastnom rozhodnutí a nespravodlivom riešení. "Tí, ktorí majú zdravotne postihnuté deti, poprípade nezamestnané deti , naozaj to sú ľudia, ktorí veľmi potrebujú tieto finančné prostriedky. Príde nová vláda a zmení zákony a zase sa dostanú mladí ľudia, ktorí proispievajú svojim rodičom do tej polohy, že budú mať nižší dôchodok," povedala Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska. 

V prípade, ak si dieťa neželá, aby bol rodičovský bonus rodičom priznaný musí o to požiadať sociálnu poisťovňu najneskôr do 28. februára. "Ak sa dieťa rozhodne odoprieť rodičovi nárok na dôchodok a nestihne to do konca februára, je to možné odrieknuť až od prvého januára 2028," doplnil Kontúr. 

Tento termín by si mali poznačiť aj tí, ktorí chcú bonus z biologických rodičov presunúť na náhradného rodiča. V tomto prípade je potrebné doložiť aj súdne rozhodnutie a spolu s tlačivom treba doručiť do sociálnej poisťovne. "Toto tlačivo je možné nájsť na stránke, ktoré si viete upraviť v počítači, následne vytlačiť a priniesť buď do pobočky SP, kde ho pred pracovníkom podpíšete," informovala hovorca Kontúr. Tlačivo viete takisto poslať elektronicky a poštou, no v tomto prípade nezabudnite priložiť aj notárom overený podpis. Sociálna poisťovňa rozhodne o vzniku nároku najneskôr do konca septembra a sumu rodičovského dôchodku vyplatí tento rok jednorázovo. V nasledujúcich rokoch bude rodičom bonus vyplácaný mesačne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy