Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Počas pandémie štát sľúbil školám počítače a tablety. Nové technológie ale stále nedorazili
Zdielať na

Počas pandémie štát sľúbil školám počítače a tablety. Nové technológie ale stále nedorazili

BRATISLAVA / Sľúbili im počítače a tablety. Do škôl ale nové technológie nedorazili ani po vyše roku. Bývalé vedenie ministerstva školstva pritom sľubovalo digitálny skok, ktorý mal žiakom pomôcť najmä v prípade vzdelávania na diaľku.

Pandémia odhalila nedostatky nášho vzdelávacieho systému. Na online výučbu neboli pripravené ani rodiny, ani školy ale ani pedagógovia. Bývalý minister školstva sľuboval technologický skok na školách ešte pred vyše rokom. "Prioritou v tej prvej vlne budú žiaci, kde nemajú žiaci prístup k digitálnym technológiám," vyjadril sa bývalý minister školstva, Branislav Gröhling.


Riaditelia škôl mohli požiadať o počítače a tablety. Cieľom projektu bolo zlepšiť technické vybavenie škôl aj v prípade ďalšieho dištančného vzdelávania. "Zhruba pred rokom sme vyplnili dotazníky, že aké technológie potrebujeme," vysvetlil Gabriel Kalna, riaditeľ ZŠ Pavla Marcelyho v Bratislave. Do škôl ale zatiaľ nič neprišlo, novú techniku by ale privítali aj počas chrípkových prázdnin. "My sme to vyriešili tak, že nám pomáhajú rodičia, oni nakupovali aj počas pandémie," vysvetlil Michal Drgáň, riaditeľ ZŠ Hlboká cesta v Bratislave. 

Digitálny skok má už na starosti ďalší minister školstva. Keďže ide o veľký objem peňazí, vraj nechce nič nechať na náhodu a prípravy trvajú dlhšie. "Robíme tak, aby sme raz merali a raz strihali. Robíme kontroly, vnútorné audity, robíme to postupnými nákupmi. Lebo keby sme to urobili rýchlo, tak by sme vylúčili menších, ktorí by to urobili za menšie ceny," uviedol poverený minister školstva Ján Horecký. "Ten projekt, končí v novembri 2023 tohto roka, ešte počítače a tablety stále nie sú na školách. Ja som zvedavý, ako to budeme vedieť za pol roka preukázať, že to malo zmysel a že to pomohlo," skonštatoval Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov. Šéf rezortu ale sľubuje, že niektoré školy sa už čoskoro dočkajú. "Ja tam prídem osobne im to doniesť, koncom januára začiatkom februára, celkový balík by mali dostať v júni," avizoval Horecký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy