Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Primátori a starostovia sú zúfalí. Zastropovanie cien energií ich problémy nerieši
Zdielať na

Primátori a starostovia sú zúfalí. Zastropovanie cien energií ich problémy nerieši

KYSUCE / Primátori a starostovia regiónu Kysúc sú zúfalí. Zastropovanie cien energií pre školy, drobných podnikateľov či domácností zďaleka ich problémy nerieši. Samosprávy totiž nevedia, kto zachráni zariadenia v ich pôsobnosti. Rozhodli sa teda pre deklaráciu, ktorou chcú vyzvať k celoslovenskému protestu.

"Žiadame vládu Slovenskej republiky, aby predstaviteľov miest a obcí v termíne do 31. januára 2023 informovala, koľko, kedy a na ako dlho poskytne kompenzáciu za výpadky, ktoré nastali v dôsledku energetickej krízy," vyjadril sa primátor Čadce Matej Šimášek. Kysucká deklarácia zahŕňa aj ďalšie požiadavky. Žiadajú, aby kompenzácie neboli formou refundácie, ale formou predfinancovania a taktiež žiadajú, aby v čo najkratšom čase štát uverejnil daňovú prognózu ministerstva financií. 

Predstavitelia samospráv na Kysuciach sú vo veľkej neistote. Vôbec netušia, čo všetko budú musieť obmedziť pri enormnom zvyšovaní cien energií. "Možno čiastočne vypínať verejné osvetlenie, zatvárať telocvične, športové haly, obmedziť prevádzku materských škôl, základnej umeleckej školy," povedal primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda. 

"Zrejme budeme míňať svoje rezervné fondy, z ktorých sme mohli robiť investičné akcie v obci," vyjadrila sa starostka Svrčinovca Renáta Majchráková. V Zborovej nad Bystrou musia v domove dôchodcov obmedziť činnosť s klientami, ktorá zahŕňa fyzioterapeutické úkony a ergoterapie. Kysuckí primátori a starostovia upozorňujú na to, že energetická kríza môže zasiahnuť aj do služieb, ktoré ľudia potrebujú pre bežný život.

"Aj v tomto roku bude ministerstvo hospodárstva pokračovať v kompenzáciách vysokých cien energií v rámci schémy pomoci určenej pre všetky subjekty vykonávajúce hospodársku činnosť," povedala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusik Nemethová. Ak predstavitelia štátu nebudú riešiť ich požiadavky, primátori a starostovia spolu s obyvateľmi regiónu Kysúc avizujú protesty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy