Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ide o necelých dvadsať eur, ale o veľkú hanbu. Futbalovej legende siahli na dôchodok
Zdielať na

Ide o necelých dvadsať eur, ale o veľkú hanbu. Futbalovej legende siahli na dôchodok

TRNAVA / Ako strieborný medailista z majstrovstiev sveta dostával Jozef Štibrányi štátnu sociálnu dávku - tzv. príspevok na dorovnanie dôchodku, ktorý mu ako úspešnému športovcovi patrí. Včera sa z listu dozvedel, že mu sumu necelých 20 eur už vyplácať nebudú. Presnejšie, že mu bola odobraná.

"Dostal som doporučený dopis, najskôr som mal pocit, že mi zvýšili dôchodok. Vtedy som si spomenul, že môj športový dôchodok končí," uviedol. Že sa tak naozaj stalo, napísal rozčarovane aj na sociálnej sieti. Od roku 2016 štát určil, že športovci, ktorí získali na olympiáde, paralympiáde, či majstrovstvách sveta medailu majú mať dôchodok v istej výške. V prípade striebra na svetovom šampionáte ide o 600 eur. 

"Vo všeobecnosti by sme mohli športový dôchodok pripodobniť minimálnemu dôchodku," povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. A to je vlastne príspevok, o ktorom hovoríme. V prípade 83-ročného bývalého československého futbalového reprezentanta to celý minulý rok bolo necelých 20 eur. "V prípade ak pôvodná čiastka bola valorizáciou prekročená, tak nárok na dôchodok zaniká. Nemôžeme hovoriť o tom, že sme niekomu niečo zobrali," uviedol Kontúr. 

Strieborný medailista z Čile však hovorí, že o o sumu necelých 20 eur vlastne ani nejde. A že zákonom, ktoré hovoria čo a ako rozumie. Podľa neho ide hlavne o princíp. Že úspešnému športovcovi by športový príspevok zobrať nemali. "Prakticky ma pochovali. Jozef Štibrányi už nie je športová legenda, už je nič," povedal. 

Na status Jozefa Štibrányiho na sociálnej sieti zareagovala medzi prvými poslankyňa Romana Tabak, ktorá napísala, že to riešia. "Chápem, že bol z toho smutný aj keď bude mať väčší dôchodok ako mal minulý rok. V budúcnosti by bolo dobré, aby sa valorizovali nielen dôchodky ale aby aj športové príspevky boli vo väčšej výške," uviedol bývalý športový reprezentant Dušan Tittel. Či je reálna zmena zákona, tak to teraz nikto nedokáže predpovedať. "Mali tam dať klauzulu, že sa to nebude meniť. Prečo olympionikom dali príspevok 5 000 eur? Nato boli peniaze?" dodal Štibrányi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy