Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Školy a vysoké účty za energie: Čakáme na inštrukcie
Zdielať na

Školy a vysoké účty za energie: Čakáme na inštrukcie

BRATISLAVA / Zálohové faktúry za energie šokujú v týchto dňoch aj riaditeľov škôl, škôlok či jaslí. Viaceré školy už začali znižovať teplotu vo svojich priestoroch. Snažia sa čo najviac šetriť, no aj tak sa vraj niektoré môžu bez pomoci štátu dostať do platobnej neschopnosti. Poverený minister školstva adresoval školám odkaz, aby zatiaľ faktúry neplatili. Podľa neho príde pomoc zo štátneho rozpočtu.

V škole Petra Škrabáka najviac pocíti šetrenie informátor, ktorý pracuje vo vstupnej hale. Pracovať musí pri teplote 17 stupňov Celzia.​ "V našej škole, podobne ako v mnohých iných školách na Slovensku, sme museli pristúpiť k úsporným opatreniam. To, čo nás tak nemilo prekvapilo v januári boli zálohové platby za elektrickú energiu. Už teraz vidíme, že tie platby sú vyššie o 150 percent," povedala Mária Studeničová, riaditeľka MŠ a ZŠ Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne. V triedach majú oproti minulosti teplotu nižšiu o jeden stupeň Celzia. "Uvidíme, čo bude, keď bude vonku chladnejšie. Telocvičňa má svoj vlastný režim, tam sme znížili teplotu na 18 stupňov Celzia," doplnila riaditeľka.

Pre vysoké ceny energií musí výrazne šetriť aj škola Janka Matúšku v Dolnom Kubíne. Televíziu JOJ na to upozornil rodič, ktorý chcel zostať anonymný. "Prosím všetkých zákonných zástupcov, aby zabezpečili teplé oblečenie detí počas celého pobytu v škole, hlavne počas pobytu v školských telocvičniach," vyzvala škola rodičov. Podľa vyjadrenia primátora Dolného Kubína, Jána Prílepka, táto škola kúri plynom a ceny vzrástli 11-násobne.

Účet za elektrinu ale prekvapil aj v Bratislave. Aj na škole znižujú teplotu, ale po vyučovaní. "Po 17. hodine sa trochu zníži teplota, v noci to už len pán školník temperuje. Máme šťastie, že tu býva, takže môže ráno teplotu opäť zvýšiť, aby deti prišli do teplej školy," povedala Eva Horníková, riaditeľka ZŠ Karloveská v Bratislave a prezidentka Združenia základných škôl Slovenska.

Mnohé školy sa sťažujú na to, že ministerstvo vedelo, čo ich čaká, napriek tomu ešte ani v týchto chvíľach, kedy majú začať platiť faktúry, nedostali žiaden pokyn, ako postupovať. "Ak sa dostanú tieto školy do platobnej neschopnosti, tak bohužiaľ, nebudeme platiť faktúry. Chceme mať dostatok finančných prostriedkov, aby sme mohli kľudne riadiť výchovno-vzdelávací proces," vyjadrila sa Horníková. Vysvetľuje, že niektorým školám nepostačí normatív, aby situáciu ustáli. Minister poslal školám konkrétnejší odkaz až v stredu, 11. januára. "Nebudú znášať zvýšené náklady na energie. Dostanú peniaze zo štátneho rozpočtu. My im v krátkom čase, možno už zajtra, dáme metodický pokyn," informoval Ján Horecký, poverený riadením Ministerstva školstva.

Školy ale poteší správa, že sa zvýši prevádzkový normatív. O koľko, to zatiaľ jasné nie je. "Nielen kvôli energiám, ale všeobecne rastúcim nákladom," doplnil Horecký. Faktúry v týchto dňoch ale šokovali aj jasle či škôlky. Či sú jasle zahrnuté medzi subjektami, ktoré dostanú pomoc, dnes poverený minister práce nevedel s istotou povedať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy