Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zálohové platby za energie trápia aj ambulantných lekárov. Aby prežili, sú nútení zavádzať poplatky
Zdielať na

Zálohové platby za energie trápia aj ambulantných lekárov. Aby prežili, sú nútení zavádzať poplatky

BRATISLAVA / Ambulantní lekári sa búria. Pre vysoké ceny energií a nájmov totiž nedokážu vykryť prevádzku ambulancií. Situácia mnohých dohnala k tomu, že sú nútení zavádzať nové poplatky pre pacientov. Všeobecní lekári aj špecialisti zhodne žiadajú vládu o pomoc.

"Táto situácia nás núti skutočne, aby sme pristúpili k takým radikálnym krokom. Desiatky ambulantných poskytovateľov museli zaviesť tieto poplatky. Rozpočet pre zdravotníctvo hovorí v náš neprospech," uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. 

Ako prvá, 10 a 20 eurové poplatky, zaviedla kardiologička v Petržalke. Tvrdí, že v tom cíti aj podporu pacientov. Ich ošetrenie ale platbou nepodmieňuje.

"Samozrejme, že cestou poplatkov sa to nedá, to je len výkrik do tmy, aby sa štát nejako zobudil. Keď mohli vlekári dostať kompenzácie, tak ja nerozumiem, prečo ambulancie nemôžu nič dostať," hovorí kardiologička Katarína Kováčová 

Podľa kardiologičky z bratislavskej Petržalky je situácia veľmi vážna, pretože náklady ambulanciám enormne rastú. Najnovšia zálohová úhrada len za elektrinu jej vzrástla až o 140%. "Nájomné mám zvýšené o 100%, to všetko od januára. Je to nevyhnutný krok," hovorí Kováčová. 

Celý rozhovor s kardiologičkou Katarínou Kováčovou: 

​Pritom podľa všeobecného lekára zo Sniny je potrebné zvýšiť aj mzdové náklady na prevádzku ambulancie."Môže sa stať, že nebudeme mať ani na pokrytie týchto mzdových nákladov," hovorí lekár. 

"Keď poliklinika mala tisíc eur platbu za energie, v súčasnej dobe preddavky hovoria o 3-tisíc až 4-tisíc eur, čo je nezvládnuteľné," tvrdí Šóth. 

Obavy, že nové ambulantné poplatky sa rozšíria má aj bratislavská župa."Ľudia sa na poplatky sťažujú dlhodobo," tvrdí hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay. 

Samosprávny kraj ich preveruje v troch oblastiach. "Po prvé skúma, či je ten poplatok uvedený v cenníku. Druhý test je, či je ten poplatok za niečo, čo hradí zdravotná poisťovňa. A tretí test hovorí, či je tento poplatok podmieňovaním poskytnutia zdravotnej starostlivosti," hovorí Szalay. 

Zavádzania poplatkov v ambulanciách sa obávajú aj obyvatelia Rožňavy, a to aj napriek tomu, že sa ich to zatiaľ netýka. Všetky zmeny v cenníkoch posielajú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti na úrad Košického samosprávneho kraja. "KSK momentálne neeviduje žiadnu žiadosť ani podnet, ktorý by hovoril o zavedení takéhoto kompenzačného poplatku," uviedol hovorca Košického samosprávneho kraja Michal Hudák. 

Pritom podľa hlavného lekára bratislavskej župy udeľovanie pokút takýmto ambulanciám nie je správna cesta. Tomáš Szalay tvrdí, že treba prijať systémové riešenie. "To, čo vieme dosiahnuť pokutami, že ten lekár sa nahnevá a odzmluvní sa od poisťovní. Ako nezmluvný lekár môže vyberať akékoľvek poplatky, tam už nie je regulácia," tvrdí Szalay. 

Podľa prezidenta všeobecných lekárov reálna minimálna nákladovosť ambulancie na tento rok je 10 500 eur. Čo aktuálne nemajú vykryté. "V prípade, že nedôjde k zvýšeniu cien, tak aby pokrývali prevádzkové náklady ambulancie, tak naozaj sa môže stať, že lekár nebude mať inú možnosť ako ambulanciu zavrieť a ukončiť svoju činnosť," hovorí Pavel Oravec. 

Asociácia súkromných lekárov kontaktovala aj ministra zdravotníctva. "Pán minister prijal našu žiadosť a dúfam, že v krátkej dobe sa stretneme," tvrdí Šóth. "MZ SR má vo svojej kapitole vyčlenených 80 mil. eur určených na pokrytie zvýšených nákladov súvisiacich s energetickou krízou, tak pre ambulantný sektor, ako aj pre ústavnú zdravotnú starostlivosť," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy