Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mobilizácia na Slovensku sa nekoná, aj keď sa sociálnymi sieťami šíri opak
Zdielať na

Mobilizácia na Slovensku sa nekoná, aj keď sa sociálnymi sieťami šíri opak

BRATISLAVA / Na Slovensku sa má konať komplexné cvičenie, ktoré sa týka mobilizácie. Vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby môžu údajne občania podať do konca januára. Toto sú slová dezinformačného portálu "Bádateľ", ktorý podľa Ministerstva obrany i polície klame.

Účet na sociálnej sieti pod názvom "Bádateľ" zverejnil dokument z oficiálneho webu Ministerstva vnútra. Ide o materiál z Okresného úradu v Banskej Bystrici, ktorý je označený ako "Hlavné úlohy na úseku obrany štátu pre rok 2023". Hneď v úvode je informácia o plánovanom komplexnom cvičení po vyhlásení vojnového stavu a nariadení vojenskej mobilizácie.

Príspevok si na sociálnej sieti vyslúžil množstvo reakcií

 "Ukrajinci utekajú z Ukrajiny a Slováci budú bojovať za nich," napísal muž. "Keď nás vláda zatiahla do vojenskej špiny, tak sa tu bude mobilizovať," reagoval ďalší. Podľa Martiny Kovaľ Kakaščíkovej, hovorkyne Ministerstva obrany Slovenskej republiky, nie sú mobilizačné cvičenia ničím výnimočným. "Organizujú sa pravidelne, a to už od roku 2009. Koniec-koncov, aj skúška sirén je pravidelne niekoľkokrát do roka a neznamená pre verejnosť absolútne žiadnu hrozbu," objasnila Kakaščíková.

Ministerstvo obrany upozorňuje, že celé cvičenie sa vo vzťahu k civilistom týka len administratívnych pracovníkov na okresných úradoch v mieste, kde sa precvičuje takéto mobilizačné cvičenie. Do praktickej časti sa zapájajú len profesionálni vojaci. V prípade nevyhnutnosti nasledujú aktívne zálohy a dobrovoľná vojenská príprava. Postupnosť mobilizácie ale závisí od typu ohrozenia. Každopádne platí, že občania na vojnu momentálne nenarukujú, keďže nie sme vo vojnovom stave. 

"V rôznych podobách pravidelne zaznamenávame šírenie dezinformácií a správy o mobilizácii sú jednou z takýchto dezinformácií. Nejde teda o pravdivú správu, ale o hoax," informovala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky. Cvičenie sa navyše týka len niektorých okresných úradov, najbližšie sa má uskutočniť na jeseň v Banskej Bystrici. "Úrady ich musia vykonávať, pretože je povinnosťou štátu, byť pripravený na každú krízovú situáciu," uzavrela Kakaščíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy