Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko vyslalo na maďarsko-srbskú hranicu ďalších 38 policajtov. Pomáhať majú pri boji s migráciou
Zdielať na

Slovensko vyslalo na maďarsko-srbskú hranicu ďalších 38 policajtov. Pomáhať majú pri boji s migráciou

BRATISLAVA / Do Maďarska odišlo ďalších 38 slovenských policajtov. Svojim maďarským kolegom budú pomáhať s ochranou schengenských hraníc. Dôvodom je nelegálna migrácia, pre ktorú Česko a Rakúsko zaviedli vlani kontroly na hraniciach so Slovenskom.

Misia nekončí, minister vnútra Roman Mikulec vyprevadil ďalších 38 príslušníkov policajného zboru, ktorí budú vypomáhať na srbsko-maďarských hraniciach s nelegálnou migráciou. "38 príslušníkov policajného zboru samozrejme aj s technikou a so všetkým potrebným zázemím bude vyslaných," upresnil Mikulec. "To je jediná možnosť, ako sa vysporiadať s nelegálnou migráciou v rámci Schengenu, zatiaľ nikto iný lepší recept nevymyslel," vyjadril sa prezident policajného zboru SR, Štefan Hamran.

Srbsko - maďarské hranice chráni vyše štyri metre vysoký plot. Vlani sa ho pokúsilo zdolať vyše 260-tisíc utečencov. Od októbra do decembra tam maďarským policajtom pomáhalo 40 slovenských policajtov. Tí sa ešte pred Vianocami na Slovensko vrátili. "Ich kolegovia spolu s maďarskými zadržali stovky nelegálnych migrantov, niekoľko desiatok prevádzačov," opísal Mikulec. Nelegálna migrácia je dôvod, prečo Rakúsko a Česko zaviedli hraničné kontroly so Slovenskom. Síce Česi kontrolujú vozidlá už len náhodne, no trvať by to malo do konca januára.

Situácia je na srbsko-maďarských hraniciach už pokojnejšia, začiatkom roka zadržali policajti menej nelegálnych migrantov aj na Slovensku. "Určitý pokles bol zaznamenaný na maďarsko-srbskej hranici. Máme tu ďalšie trasy ako Grécko-Turecko a Bulharsko-Rumunsko, ktorých hranica ide cez Maďarsko," uviedol Róbert Gucký, riaditeľ ÚHCP. Policajti budú našim južným susedom pomáhať do konca februára. V prípade ak by sa migračný tlak posilnil, ich misia sa môže predlžiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy