Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šetrenie má aj absurdné podoby: Záchranári nesmú mať na staniciach akváriá
Zdielať na

Šetrenie má aj absurdné podoby: Záchranári nesmú mať na staniciach akváriá

BRATISLAVA / Bratislavskí záchranári riešia absurdnú situáciu. Pre vysoké ceny energií dostali nezvyčajný príkaz. Nadriadení im vraj prikázali, aby boli akváriá na pracovisku zrušené. Tí, ktorí príkaz neuposlúchli mali prísť o príplatky na tri mesiace. Vedenie záchrannej zdravotnej službe sa k problému zatiaľ nevyjadrilo.

Záchranár zdravotnej služby tvrdí, že akvárium majú zriadené skoro na každom pracovisku. Po náročnej fyzickej a psychickej práci je to pre nich príjemný relax. Nevedia si predstaviť, že svoje akvárium zo dňa na deň zrušia. "Podľa veterinárneho zákona má byť zviera usmrtené vždy rýchlo alebo najrýchlejšie, eutanáziu musí vykonať lekár," Povedala Silvia Čanová zo Slobody zvierat. 

Záchranári z jednej bratislavskej stanice mali vedeniu ponúknuť, že energie uhradia z vlastného vrecka a to na celý rok. Po rozhodnutí zamestnávateľa však zostali zaskočení. Niektorí zamestnanci majú na svojom pracovisku aj 700 litrové akváriá. Najviac energie spotrebujú svetlá a ohrievače, naopak najmenej filter. Akvarista dodáva, že údržba 700 litrového akvária stojí mesačne asi desať eur. 

Ročne tak ide približne o sto eur, či ide o zásadnú sumu pre chod záchrannej služby v tejto chvíli nevieme, vedenie sa k problému vyjadrí v utorok, 3. januára, aj v Slobode zvierat však už evidujú, že pri šetrení si to ako prvé odnášajú práve zvieratá. "Zoširoka, keď sa na to pozrieme, tak áno, teraz to šetrenie sa začína prejavovať, my sledujeme v útulku, že sme prijali viac zvierat, je to viac aj pred sviatkami, nie je to už problém len po Vianociach, ľudia šetria," povedala Silvia Čanová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy