Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Posledný deň v roku Slováci trávia rôzne. V Michalovciach strieľali zátkami, v Smižanoch sa korčuľovali v plavkách
Zdielať na

Posledný deň v roku Slováci trávia rôzne. V Michalovciach strieľali zátkami, v Smižanoch sa korčuľovali v plavkách

SLOVENSKO / Mnohé slovenské mestá sa vzdali ohňostrojov a niektoré sa ušetrené peniaze rozhodli venovať na dobrú vec. Silvestrovské oslavy ale nie sú len o petardách a výbuchoch. V nasledujúcej reportáži uvidíte, že aj v tomto prípade platí - iný kraj, iný mrav.

V Michalovciach prišli ľudia už na pravé poludnie. Dôvodom bola súťaž vo vystreľovaní šampanského. Máme tu rozhodcov, máme tu meračov, čiže tie výkony sa, tak ako pri všetkých športových súťažiach, veľmi dôsledne zaznamenávajú," povedal primátor Michaloviec Miroslav Dufinec. Tento rok doletela zátka za hranicu 24 metrov. Tí najlepší sa na súťaž seriózne pripravujú.


Kombinácia plaviek a ľadu je pre niekoho absurdná kombinácia. No pre otužilcov zo Smižian to nie je nič nemožné. Bežne ich vidieť v mínusových teplotách v Hornáde v Slovenskom raji. Teraz však prešli na umelý ľad uprostred Smižian. "Vo vode nám nie je dlho, ale potrebujeme nejakú zmenu. Čoraz sa to stáva atraktívnejším a zistil som, že tu prišli aj ľudia, ktorí nie sú našimi členmi," povedal Peter Klein. Plávajú v teplote okolo nuly, dnes mal vzduch plus štyri stupne. Aj tak sa cítili komfortne.

Ľudia z Vysokej nad Kysucou ani dnes nezabudli na svoju milú tradíciu. Dedinčania sa vždy na Silvestra zvyknú večer stretnúť pred obecným úradom, aby si spoločne pripili na budúci rok. Samozrejme, pri tejto kysuckej akcii nemohol chýbať ohňostroj.


Silvester v Snine začal už popoludní a to programom pre tých najmenších. Punč na námestí bude predávať samotný primátor za dobrovoľný príspevok, ktorý bude venovaný Martinkovi s detskou mozgovou obrnou. "Pozývam všetkých na námestie na primátorský punč, ktorý bude mať charitatívny charakter," povedal primátor Sniny Peter Vološin. Ako ďalej dodala riaditeľka domu kultúry v Snine Diana Turčik, pokračovať budú tradičným silvestrovským plesom, ktorý je v téme Hriešneho tanca.

Kežmarčania majú už oslavu Silvestra za sebou. Poňali to chladno a tatransky. "Chceli sme zakončiť tento rok peknou rodinnou bodkou, aby sme ľuďom ukázali, že šport v Kežmarku naozaj žije," povedala hovorkyňa mesta Barbora Sosková. Miesto silvestrovskej oslavy, kežmarský zimný štadión, a neuveriteľne veľa detí, ktoré mali obrovskú radosť. Ohňostroj už o polnoci v Kežmarku nebude, z úcty k zvieratám a k prírode. Kežmarčania to vymenili za tichú pyro show.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy