Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Od nového roka zdražie aj voda: Toto je prehľad nových cien
Zdielať na

Od nového roka zdražie aj voda: Toto je prehľad nových cien

KOŠICE / A je tu ďalšia rana pre naše peňaženky. Od nového roka zdražie aj voda. Vodárenské spoločnosti pritom žiadali kompetentných, aby došlo aj pre vodárenský sektor k zastropovaniu cien, no to sa nestalo. Náklady na výrobu a distribúciu extrémne stúpli, a ak by vodári cenu nezvýšili, nemohli by ďalej fungovať.

S prihliadnutím na aktuálnu situáciu, podala Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. v septembri 2022 Úradu pre reguláciu sieťových odvetví návrh cien za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom a za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou pre prvý rok regulačného obdobia 2023-2027. Informovala o tom Východoslovenská vodárenská spoločnosť na svojom webe vodarne.eu.

Vodárenské spoločnosti potrebujú elektrickú energiu pri všetkých procesoch dodávky pitnej vody, ako aj čistenia odpadových vôd. Na jej distribúciu sú zas potrebné vysokovýkonné čerpadlá, ktoré tiež fungujú na elektrickú energiu. Ak by teda nedošlo k navýšeniu cien za vodné a stočné, vodárenské spoločnosti by nemohli fungovať. Vodárenské spoločnosti žiadali kompetentných, aby došlo aj pre vodárenský sektor k zastropovaniu cien, čo sa ale nestalo.

Koncové ceny elektriny, plynu aj vody na rok 2023, vrátane jednotlivých zložiek týchto cien, má v rukách Úrad pre reguláciu sieťových odvetví a ten rozhodol o novej cene za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom a za odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou. Podľa schváleného mechanizmu sa ceny môžu zvyšovať, ale aj znižovať, ak sa situácia s infláciou a energiami ustáli. Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. sa stará o dodávku vody pre takmer jeden milión obyvateľov a odkanalizovanie pre zhruba 700-tisíc obyvateľov. Zároveň prevádzkuje 99 čistiarní odpadových vôd. Jej služby musia byť k dispozícii nepretržite.

"Po novom si teda v tomto prípade za výrobu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom priemerná domácnosť v roku 2023 mesačne priplatí asi o 1,40 eur vrátane DPH, v prípade stočného hovoríme o zvýšených nákladoch asi o 2,40 eur vrátane DPH. Z rovnakých dôvodov ako v prípade spoločnosti Východoslovenská vodárenská spoločnosť, musí ÚRSO v nových cenách vodného a stočného zohľadniť zvýšené prevádzkové náklady u všetkých vodárenských spoločností na celom Slovensku," uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Vodárenskú spoločnosť oproti roku 2021 zaznamenala nárast o dva a pol násobok cien elektrickej energie za jednu megawatthodinu. Cena zemného plynu sa zvýši u oboch regulovaných činností takmer šesťnásobne. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vo svojej analýze z júla upozornil, že pri pokračovaní súčasných úrovní trhových cien energií môžu regulované ceny energií v roku 2023 vzrásť o viac ako dvojnásobok oproti súčasnosti. Na základe porovnania nákladov a ekonomicky oprávnených nákladov na regulovaných činnostiach v predchádzajúcich rokoch vyplýva, že v rokoch 2021 a 2022 došlo ku zvýšeniu regulovaných nákladov najmä v položkách ako poplatky za odber vody, ku spotrebe energií, dodávateľských opravách a osobných nákladoch.

Nové ceny, ktoré vstúpia do platnosti od 1.1.2023

P.č. Názov Merná jednotka Schválená cena v EUR od 1.1.2023
bez DPH s DPH
1. Výroba a dodávka pitnej vody verejným vodovodom m3 1,6314 1,9577
2. Odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou m3 1,3626 1,6351
3. Distribúcia pitnej vody verejným vodovodom pre obecné vodárenské spoločnosti m3 0,8973 1,0768

Ceny energií a ich následný vplyv na ekonomicky oprávnené náklady v regulovaných činnostiach nie je možné odhadnúť, keďže vláda vodárenské spoločnosti do kritickej infraštruktúry nezaradila. Z dôvodu novej ceny za vodné a stočné od 1. 1. 2023 bude VVS, a.s. vykonávať v období od 1.1.2023 do 30.1.2023 odpočty stavu všetkých meradiel. Viac informácií o mimoriadnom odpočte spotreby vody v domácnostiach poskytuje web vodarne.eu.

Porovnanie súčasných cien a nových cien, ktoré vstúpia do platnosti od 1.3.2022

P.č. Názov

Merná jednotka

Cena v EUR s DPH
Aktuálna cena

Nová cena od 1. 3. 2022

1. Výroba a dodávka pitnej vody verejným vodovodom m3 1,6805 1,7933
2. Odvádzanie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou m3 1,2859 1,3566
3. Distribúcia pitnej vody verejným vodovodom pre obecné vodárenské spoločnosti m3 1,0236 1,1094

Súvisiace články

Najčítanejšie správy