Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chrípková epidémia začala: Počas vianočných prázdnin by mala chorobnosť klesnúť
Zdielať na

Chrípková epidémia začala: Počas vianočných prázdnin by mala chorobnosť klesnúť

BRATISLAVA / Podľa úradu verejného zdravotníctva by mala tento týždeň chorobnosť na akútne respiračné ochorenia, vrátane chrípky, presiahnuť úroveň epidemického prahu vo všetkých krajoch Slovenska. Chrípková sezóna prerástla do chrípkovej epidémie ešte pred vianočnými prázdninami.

Chorobnosť by mala podľa vianočných prázdnin klesnúť, keďže sa deti nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí menej ľudí. "Očakávame, že po vianočných prázdninách bude chorobnosť opäť stúpať a po čase dôjde k druhému vrcholu počas chrípkovej sezóny," informuje vo vyjadrení hlavný hygienik Ján Mikas. 

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku a chrípke podobné ochorenia v Slovenskej republike v chrípkových sezónach 2021/2022 a 2022/2023:

Úrad verejného zdravotníctva SR

"Naplnili sa naše predikcie o silnejšej aktivite chrípky v sezóne 2022/2023 - vzhľadom na relatívne nízky výskyt chrípky v uplynulých dvoch neštandardných sezónach sú ľudia k respiračným ochoreniam viac náchylnejší," dodáva Ján Mikas. Úrad verejného zdravotníctva odporúča všetkým, ktorí ešte neochoreli, očkovanie proti chrípke. Obranyschopnosť by sme mali podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E, väčšiny vitamínov zo skupiny B a taktiež vitamínu D. 

Vekovo špecifická chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v Slovenskej republike v chrípkovej sezóne 2022/2023:

Úrad verejného zdravotníctva SR

Úrad ďalej odporúča v kolektívoch  časté krátke nárazové vetranie. Dôležitá je aj hygiena rúk a dezinfekcia plôch. Pri príznakoch respiračných ochorení je potrebné nenavštevovať prácu, školu a škôlku, ale zostať doma a liečiť sa. V preplnenej verejnej hromadnej doprave, v obchodoch a na hromadných podujatiach úrad odporúča chrániť sa respirátorom. 

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a identifikované etiologické agensy v Slovenskej republike v chrípkovej sezóne 2022/2023:

Úrad verejného zdravotníctva SR

"Nosenie respirátora je stále povinné (vo vybraných prípadoch je prípustné aj rúško) na miestach, kde sa predpokladá zvýšený pohyb chorých, zraniteľných skupín populácie, respektíve osôb s narušenou imunitou," informuje ďalej Ján Mikas. 

Povinné nosenie respirátora platí pre

  • personál zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární),
  • návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb (klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti vo všeobecnosti nemajú povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty),
  • pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov, zákazníkov lekární.

Chrípkové prázdniny majú štyri stredné školy, od stredy ďalšie štyri

Z dôvodu vysokej chorobnosti sú aktuálne zatvorené štyri stredné školy, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. Ďalším štyrom školám sa začnú chrípkové prázdniny od stredy, 21. decembra. Prerušený výchovno-vzdelávací proces má od pondelka, 19. decembra, Stredná odborná škola dopravy a služieb v Strážskom a od utorka Stredná odborná škola techniky a služieb v Spišskej Novej Vsi, Obchodná akadémia v Michalovciach a Stredná zdravotnícka škola v Košiciach. Od stredy k nim pribudnú gymnáziá v Sobranciach a Moldave nad Bodvou, Stredná odborná škola techniky a služieb v Dobšinej a Spojená škola v Sečovciach. Do školských lavíc sa žiaci vrátia po vianočných prázdninách 9. januára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy