Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Študenti viacerých stredných škol v Nitre sa nedokážu dostať včas na vyučovanie. Môže za to nový grafikon
Zdielať na

Študenti viacerých stredných škol v Nitre sa nedokážu dostať včas na vyučovanie. Môže za to nový grafikon

NITRA / Študenti viacerých stredných škôl v Nitre, ktorí cestujú vlakom, sa nedokážu dostať včas na začiatok vyučovania. Od pondelka meškajú desiatky minút. Môže za to nový vlakový grafikon, v ktorom sa posunul čas odchodu ranných spojov. O problémoch hovoria aj zdravotné sestry či opatrovateľky v domoch sociálnych služieb. V nedeľu a cez sviatky sa ráno nemajú ako dostať do práce.

Na väčšine škol začína vyučovanie ráno o 8. hodine. Na súkromnej strednej škole umeleckého priemyslu to ale budú musieť zrejme zmeniť. Za všetkým je nový grafikon vlakov. "Dnes som prišla o 8.30 do školy a je to dosť veľký problém," vyjadrili sa študentky Tamara a Natália. "Ja to odhadujem asi na 30% žiakov, ktorí meškajú kvôli vlakovým spojeniam," povedala majiteľka SŠUP Dana Dovalová. Tamara a Natália cestujú do Nitry vlakom od Nových Zámkov. Nina zas ide z druhého smeru od Topoľčian. Príchod do školy sa im skomplikoval po zmene cestovného poriadku. "Predtým vlak odchádzal o 6,45 a 7,20 prišiel do Nitry a teraz má odchod o 7. a prichádza o 7,35, ak nemešká. Presunuli ten vlak, čo chodil 6,40. A teraz chodí 6,55," informovali študentky.

Ak by študentky išli na skorší spoj v meste pod Zoborom by boli už hodinu a pol pred vyučovaním. "My máme školu na úplne opačnej stane Nitry od stanice a nestíhame ani MHD," povedali študentky. Vedenie školy uvažuje aj nad zmenou začiatku vyučovania. Tu by mali ale problém ďalší študenti, ktorí zas dochádzajú autobusom a nestíhali by popoludňajšie spoje. "Vlakové spojenia by mali byt prisposobené ľuďom a nie my im," dodala Dovalová.

Problém má aj pani Emília z Rišňoviec, ktorá v Nitre pracuje v domove sociálnych služieb. Po novom totiž vyradili ranný spoj v nedeľu a cez sviatky. Do práce sa nemá ako dostať. "Ten vlak čo zrušili chodil 50 rokov nonstop, čiže to bolo dobré," povedala zamestnankyňa ZSS Nitrava. "Ja tu tých ľudí potrebujem mať na tú smenu a musia ich vystriedať ďalší. Neviem či sa nebudú robiť sviatky alebo nedele," uviedla riaditeľka ZZS Nitrava. Tamara a Natália. Vyjadril sa aj odbor komunikácie z ministerstva dopravy. "Odporúčame cestujúcim, aby jednotlivé podnety zasielali samosprávnym krajom, s ktorými budme diskutovať o zmenách." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy