Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pôrod, ktorý spôsobil rozruch: Jurko mal po narodení 62 centimetrov a vážil takmer 6 kilogramov
Zdielať na

Pôrod, ktorý spôsobil rozruch: Jurko mal po narodení 62 centimetrov a vážil takmer 6 kilogramov

BRATISLAVA / Jedna z bratislavských nemocníc má na konte raritu. Narodilo sa im tam totiž rekordne veľké bábätko. Jeho mamina sa ale poriadne vytrápila. Prirodzenou cestou malého Jurka totiž rodila až 19 hodín. Rodičia sú obaja športovci, vysokí volejbalisti. Aj to je jeden z dôvodov, prečo majú doma valibuka.

 "Je to valibuk no. Pôrod to nebol ľahký, to je teda jasné. Aj sme sa dlho trápili," opísala mama Jurka. "Takýto pôrod je veľmi náročný aj pre matku, aj pre dieťa samotné," uviedol primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Bratislave, Martin Petrenko. Dĺžka 62 centimetrov a necelých 6 kilogramov. S takýmito mierami sa narodil malý Jurko v ružinovskej nemocnici. A krátko nato v tamojšej pôrodnici spôsobil poriadny rozruch. "Áno, boli sme doslova atrakcia. Chodili si pozerať manželku, chodili si pozerať jeho. Doktorky sa chodili udivovať, ako dokázala takého veľkého chlapa porodiť," vysvetlil otec Jurka. "Malý sa stal hneď samozrejme hviezdou oddelenia, kde ho všetci chodili obzerať, lebo neverili, že mal takú veľkosť a takú dĺžku," vyjadrila sa pôrodníčka a gynekologička, Petra Oťapková. Po prvotnom šoku z veľkosti bábätka, nastal ale zásadný problém. Malému Jurkovi bolo všetko oblečenie malé. "Z pôrodnej sály sme išli zabalení v mojom župane a nie v oblečení pre novorodencov, lebo nemali pre nás žiadnu veľkosť," opísala Jurkova mama.

Jurkovi pomáhala prísť na svet žena, gynekologička Petra Oťapková s 20-ročnou praxou. Rodila aj mladšiu dcéru prezidentky Zuzany Čaputovej. "Malý bol veľký, chcelo to svoj čas, aby prebehol celý pôrodný mechanizmus. Ale mamina bola naozaj veľmi trpezlivá. Striedali sme viaceré pôrodné polohy. Bola statočná, zvládla to," opísala Oťapková. Gynekológovia sa zhodujú, že takto veľký novorodenec je skutočná rarita. Tvrdia ale, že takéto veľké deti sa naozaj rodia len raz za čas. Môže za tým stáť viacero okolností, napríklad genetická predispozícia po vysokých rodičoch. "V mojej gynekologickej praxi pre prvorodičku to naozaj je rekordná váha dieťaťa. 5 700 gramov, nebýva to štandardné," uviedla Oťapková. "Je to naozaj veľké dieťa. Niekde v Rusku sa údajne narodilo 7-kilové dieťa. A aj u nás sa rodia 6 až 6,5-kilové deti, ale veľmi raritne, čiže nie je to častý jav," vysvetlil Petrenko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy