Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Nová liečebná metóda umožňuje operácie bez narkózy
Zdielať na

Nová liečebná metóda umožňuje operácie bez narkózy

BRATISLAVA / Najnovšia operácia, ktorú vykonali v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave, ukazuje, že zákroky možno robiť šetrne. 16-ročnej Rebecce so silnými bolesťami kolena pomohli bez toho, aby bola v celkovej narkóze a bez stehov.

"Chcem tancovať profesionálne. Bolo mi už dokonca povedané, že to profesionálne nebudem môcť robiť," povedala Rebecca. ​Silné bolesti kolena jej takmer vzali jej sen. O možnosti operovať nanoskopiou sa profesor Kokavec dozvedel na konferencii iba v októbri. Oslovilo ho najmä to, že vďaka novej metóde už nebudú musieť desiatky detských pacientov uvádzať do celkovej narkózy. "Pasovali sme sa s nedostatkom anestéziologických sestier a hrozili čierne scenáre," uviedol prednosta Ortopedickej kliniky LFUK a NÚDCH prof. MUDr. Milan Kokavec, PhD.

Koncom novembra už zákrok aj realizovali. Doteraz sa operovalo s kamerou, ktorá má zavádzač v priemere asi šesť milimetrov. Teraz sa operuje s novinkou so zavádzačom iba 2,2 milimetra. "Mladší súrodenec sa volá nanoskop a jeho priemer je minimálny, skoro ako väčšia odberová ihla, ktorá sa používa na odber krvi," vysvetlil prof. Kokavec. Rebecca dostala iba lokálnu anestéziu a ranka sa jej rýchlo zahojila. "Nemusíme robiť žiadne rezy, ktoré je potom treba zošiť. Tie ranky sú minimálne ako po vpichu ihly. Pri tomto robíme iba dve dierky bez štichov, pri normálnej artroskopii bývajú väčšinou dva alebo tri štichy," informoval lekár Ortopedickej kliniky NÚDCH MUDr. Matúš Halas.

"Výhodou je aj to, že človek odchádza po svojich, nemusí mať barly a tým pádom je rekonvalenscencia kratšia oproti artroskopii," uviedla Rebecca. Takto už na Slovensku v Košiciach zoperovali aj dospelého pacienta. Vo svete sa týmto spôsobom operuje už aj v rámci jednodňovej chirurgie. Takýto typ operácie nie je možný u všetkých pacientov, len u ľahších prípadov. "Veľkosť týchto nástrojov obmedzuje to, čo všetko môžeme ošetriť. Skôr je to teda diagnostická metóda a metóda na ošetrenie menších poškodení v kolene," doplnil Halas. Zo skúseností ale vedia povedať, že takto šetrne by dokázali mesačne zoperovať päť až desať detských pacientov. Rebecca povedala, že bolesti boli tak silné, že operácia oproti tomu nič nebola. Verí, že práve nová metóda je pre ňu šanca vrátiť sa ku snu stať sa tanečníčkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy