Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V budúcom roku už v noci možno mestských policajtov neuvidíte. Samosprávy nebudú mať na nočné príplatky
Zdielať na

V budúcom roku už v noci možno mestských policajtov neuvidíte. Samosprávy nebudú mať na nočné príplatky

BRATISLAVA / Od 1. júna 2023 sa mení výška príplatkov za prácu v noci, cez víkend, či cez sviatok. Pracujúci by mali dostať viac. Samosprávy ale bijú na poplach. Zamestnávajú 35-tisíc ľudí a na príplatky nemajú peniaze. Opäť sú pripravené zvyšovať poplatky a škrtať.

V novom roku sa podľa primátorov a starostov môže stať, že mestských policajtov v uliciach jednoducho neuvidíte. "V noci niektorí budú v pohotovosti, alebo nočné služby sa slúžiť nebudú," uviedol predseda ZMOS, Branislav Tréger. Dôvodom je zákon o príplatkoch za nočnú a víkendovú prácu.

Samosprávy naň podľa ich šéfov nemajú peniaze. "My máme 35-tisíc zamestnancov," dodal Tréger. Do tejto kategórie patria aj pracovníci domovov sociálnych služieb, dopravných, technických služieb a mnohých ďalších. Všetci by mali dostať podľa zákona viac. "To sú desaťtisíce až stotisíce," skonštatoval podpredseda komory miest ZMOS, Martin Chren. "Nemáme zdroje, aby sme dokázali vykryť tieto veci," vysvetlil Tréger.

Ohrozená je aj MHD

Zákon o príplatkoch podľa starostov a primátorov ohrozí aj fungovanie mestskej hromadnej dopravy. Najväčšie problémy budú mať v Košiciach a v Bratislave. "Ak nám vláda nepomôže, hrozí, že v budúcom roku budú musieť mestá výrazne redukovať autobusy mestskej dopravy," uviedol Chren. V našich najväčších mestách hrozí rušenie až 10 percent autobusových liniek. Šéfovia samospráv tvrdia, že začínajú mlieť z posledného.

"Deje sa tu veľa krokov, ktoré poškodzujú samosprávy. Toto je hlas topiaceho," vyjadril sa predseda komory miest ZMOS, Jozef Božik. "40 percent samospráv nevedelo urobiť rozpočet," uviedol Tréger. "Ukážte mi, v ktorom štáte únie sa pomáha rodinám tak, že sa berú peniaze samosprávam," konštatoval Božik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy