Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Turbulentné časy pre naše automobilky: Vyrobia tento rok milión áut?
Zdielať na

Turbulentné časy pre naše automobilky: Vyrobia tento rok milión áut?

BRATISLAVA / Budeme aj tento rok milionármi? Teda aspoň, čo sa týka výroby áut? Ťažko povedať, pretože je to ako na hojdačke. Závody robia, čo môžu, aby pre výpadky dodávok nemuseli zastavovať výrobné pásy. Priemyselná výroba sa preto v októbri medziročne prepadla, hoci náš zahraničný obchod bol opäť v pluse - práve vďaka vývozu automobilov. Ťahúň našej ekonomiky zažíva naozaj turbulentné časy.

Slovenské hospodárstvo každý rok napäto čaká, či sa stane milionárom. Teda, aby sme vyrobili viac áut, ako je toto magické číslo. Minulý rok sa nám to ako tak podarilo a závody sa tešili na lepšie časy. "Po jeden a pol krízovom roku nás rok 2022 opäť zaskočil," vyjadril sa viceprezident ZAP SR, Pavol Prepiak. Aby nebolo dosť doznievajúceho koronavírusu, prišla kríza čipová, prestali fungovať klasické logistické toky a Rusi napadali Ukrajinu, čo všetko ešte zhoršilo. "Mali sme problém s káblovými zväzkami, s rôznymi materiálmi," uviedol Prepiak.

Tak, ako sa darilo počas roka automobilkám bojovať s problémami, tak sa to odrážalo aj na našom priemysle. Medziročne si napríklad v októbri pohoršil o 2,6 percenta. Automobilky ho pritom ešte ako tak ťahali. "Udržali si ešte stále jemný medziročný rast o necelé dve percentá," vysvetlil analytik UniCredit Bank, Ľubomír Koršnák. "V predchádzajúcich mesiacoch automobilky zaznamenali ešte priaznivejší vývoj, nakoľko tie rasty výroby boli o viac než 20 percent," uviedla Jana Glasová, analytička 365. Bank.

​Naopak v pluse sa ocitol zahraničný obchod v októbri a to na úrovni 200 miliónov eur. Po štyroch mesiacoch a len druhýkrát v tomto roku. Obchodnú bilanciu priaznivo ovplyvnil práve vývoz áut, to ale bolo gro vozidiel vyrobených ešte v silnejšom septembri. Do konca roka sa niečo podobné už asi nezopakuje. "Bude zahraničný obchod v deficite, v dôsledku slabších vývozov," vysvetlil Koršnák.

Napriek neutíchajúcim problémom a pribúdajúcim novým to vyzerá tak, že naše automobilky to opäť raz dajú a v roku 2022 vyrobia viac ako milión áut. Zväz automobilového priemyslu v to verí na základe čísiel z prvých troch kvartálov tohto roka. "Minulý rok sme mali za prvé tri kvartály 766-tisíc vozidiel, tento rok je to o máličko menej, približne 760-tisíc," vysvetlil Prepiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy