Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vo veku 76 rokov zomrela herečka Soňa Valentová
Zdielať na

Vo veku 76 rokov zomrela herečka Soňa Valentová

BRATISLAVA / V sobotu, 10. decembra 2022, ráno svet prišiel o legendárnu herečku. Soňa Valentová zomrela v spánku.

​Informujú o tom Topky.sk. Herečka v posledných rokoch žila v domove pre seniorov, kde sa o ňu personál staral. Narodila sa 3. jún 1946 v Trnave a dožila sa 76 rokov. Jej obe sestry zahynuli v koncentračnom tábore. V roku 2006 získala štátne vyznamenanie Rád Ľudovíta Štúra II. triedy za zásluhy v oblasti kultúry. Talent po nej zdedila aj jej dcéra Katarína Hasprová. Manžel herečky, divadelný a televízny režisér Pavol Haspra, zomrel ešte v roku 2006.

Hereckú kariéru začínala v roku 1967 v SND, kde zaujala stvárnením postavy Alison Porterovej v inscenácii Obzri sa v hneve. Úloha týranej ženy, trpiacej manželove násilné prejavy, no zároveň neschopnej sa od neho odpútať predznamenala ďalšie zložité dramatické postavy, ktorých sa brilantne zhostila. Prvýkrát sa pred kameru postavila pod režisérskym vedením Otakara Vávru v historickej dráme Kladivo na čarodejnice (1969). Soňa Valentová účinkovala aj v populárnej slovenskej rozprávke Perinbaba. Soňa Valentová sa objavila tiež v niekoľkých muzikáloch na bratislavskej Novej scéne ako napríklad Grand Hotel, Pokrvní bratia a Mníšky.

"S láskou si budeme spomínať na vyše osem desiatok postáv, ktoré Soňa Valentová vytvorila v Slovenskom národnom divadle, na krehkú pôvabnú dámu, nezabudnuteľnú tragickú heroinu – presvedčivú v drámach, spontánnu a hravú v komédiách," oznámilo vedenie SND.

Reakcie umelcov

Úprimnú sústrasť vyjadrila herečka Emília Vášáryová a k celej situácii sa vyjadril aj český herec Miroslav Donutil. "Vnímal som ju ako vynikajúcu herečku, aj preto sme sa stretli. Hrala so mnou v mojom cyklu 3+1 a svoju prácu ako vždy odviedla skvostne. Vždy bola usmievavá a príjemná, nerobila žiadne komplikácie a hrala skvelým spôsobom. Vždy na ňu budem v dobrom spomínať," povedal. 

TV JOJ oslovila aj herca Milana Kňažka, ktorý zaspomínal na staré časy, ktoré s Valentovou prežil aj počas vysokoškolských čias. "Keď si spomínam na Soňu Valentovú, musím si spomenúť na prvé prijímacie pohovory na VŠMU v roku 1963. Skoro som bol s ňou v ročníku, lenže ma neprijali. Mňa neprijali, no o rok na to som už bol s ňou na škole. Začali sme už na škole v inscenácii s Paľom Hasprom. Ťažko si už spomínam na tie ostatné, bolo ich veľa, kde hrala hlavné role a bola mojou partnerkou," povedal Kňažko. 

Stretli sa spolu aj na doskách SND. "Bola to výborná herečka a dobrá partnerka. Je mi ľúto, že nás opustila. Sonička bola veľmi krásna, keď som ju prvýkrát uvidel, mala 18 rokov. Poznal som celý jej pracovný život. Stretával som sa s ňou najmä v televízii, poznal som jej obe dcéry, dokonca som s nimi aj hral," dodal Kňažko. 

Podľa neho nemala jednu dominantú rolu. "Mala sériu viacerých rolí, v ktorých excelovala, či už v divadle, alebo v televíznych inscenáciách. Bola oddaná svojmu povolaniu, veľmi zodpovedná a pracovitá. Výborne spievala.Tam hore v tom veľkom divadle je už veľmi silné zatúpenie slovenských divadelných umelcov. Je to súčasť histórie. Chvalabohu, že zostali po nich inscenácie, filmy a spomienky v tých, ktorí doteraz žijú," uzavrel Kňažko. 

Úprimnú sústrasť vyjadrila rodine aj herečka Monika Hilmerová: "Soňu Valentovú som vnímala od útleho detstva, jej krásu, ona patrila medzi tie najkrajšie herečky. Milovala som aj jej herectvo, hlavne jej nezabudnuteľnú rolu v Perinbabe a neskôr som bola šťastná, že som s ňou mohla hrať v SND, že sme sa stali kolegyňami. Niekoľko rokov mi hrala mamu vo viacerých hrách. Bola ku mne vždy veľmi milá a aj tým, že mi hrala mamu som sa s ňou veľmi zblížila. Bolo mi strašne ľúto, keď sa jej pred šiestimi rokmi zhoršil zdravotný stav. Intenzívne som na ňu myslela od vtedy. Som vďačná, že som ju mohla zažiť." Povedala aj, že bola vždy milá a niekedy dokonca pred predstavením cvičila, občas prišla aj s mokrými vlasmi. "Patrila k tým najlepším hercom na Slovensku, je to veľká strata," dodala.

"Bola dôkazom toho, že talent je jednotka, ku ktorej treba pridávať všetky tie ďalšie nuly. Ona bola nesmierne pracovitá," vyjadril sa k smutnej správe herec František Kovár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy