Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tretie výročie od nešťastia na sídlisku v Prešove si pripomenuli bývalí obyvatelia
Zdielať na

Tretie výročie od nešťastia na sídlisku v Prešove si pripomenuli bývalí obyvatelia

PREŠOV / Pred troma rokmi, na Mikuláša, zabil výbuch v Prešove 8 ľudí. Väčšina Prešovčanov si 6. decembra pripomína túto tragickú udalosť, ktorá otriasla celým Slovenskom. Obetiam výbuchu aj po troch rokoch prišli zapáliť sviečky. Vyšetrovanie tohto nešťastia stále nie je ukončené.

Bolo presne 12 hodín a 12 minút, keď sa Prešovom ozvala silná explózia. Po nej pohľad na bytovku pripomínal skôr zábery z katastrofického filmu. Žiaľ, bola to realita, na ktorú Prešovčania nikdy nezabudnú. "Bolo to hrozné, ale človek sa s tým musí vyrovnať, inú možnosť nemá," povedal bývalý obyvateľ bytovky. "45 rokov som tu býval na siedmom poschodí a ostalo mi len to, čo som mal na sebe, nič viac," priznal ďalší obyvateľ z Mukačevskej. 

"Všetci si zabezpečili bývanie náhradné a pevné, okrem jednej susedky, ktorá je v podnájme, sme všetci vo vlastnom," uviedol bývalý bytový dôverník, Mojmír Květoň. Na pôvodných základoch bytovky by mala vyrásť nová. Tak sa rozhodli desiati z bývalých majiteľov bytov, ktorí sa chcú na toto miesto opäť vrátiť. "Momentálne sme v procese územného konania a projektant nám pripravuje výkresy na stavebné povolenie," konštatoval Mojmír Květoň. "Skončením územného konania sa začne stavebné konanie, mesto bude súčinné," vyjadril sa zástupca primátora Prešova, Peter Krajňák. 

Ani po troch rokoch od tejto tragédie sa policajné vyšetrovanie stále neskončilo. Piati ľudia sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia. Ukončené však bolo vyšetrovanie v súvislosti so zásahom hasičov. "Po rozsiahlom dokazovaní bolo trestné stíhanie pre podozrenie z neposkytnutia pomoci zo strany hasičov zastavené. Toto rozhodnutie po preskúmaní prokurátorom nadobudlo právoplatnosť," informovala hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove, Daniel Džobanik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy