Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Maďarský minister zahraničia našiel spoločnú reč s Robertom Ficom. Minister Káčer si musel dať gin
Zdielať na

Maďarský minister zahraničia našiel spoločnú reč s Robertom Ficom. Minister Káčer si musel dať gin

BRATISLAVA / Ministri V4 rokovali v Bratislave o dôležitých témach - ako je napríklad pomoc Ukrajine. Ich stretnutie sa ale konalo v tieni početných rokovaní maďarského kolegu so slovenskými opozičnými politikmi. A to viedlo k výmene názorov počas ich výstupu pred novinármi.

"Priznám sa, že mi to dosť zdvihlo ranný krvný tlak. Je to dosť neobvyklý krok. Keby som si ráno nebol dal jeden džin, tak by som sa potom spýtal, že tak na čo sa potom stretávame," reagoval minister Káčer na stretnutie svojho maďarského kolegu s predsedom Smeru Robertom Ficom .

"Veľmi veľa veci som už videl. Pre mňa ako je divné, poviem úprimne, že tu vyčítajú niekomu, že hovorí nielen s predstaviteľmi vlády, ale aj opozície. Ja som prišiel do Bratislavy v znamení princípu vzájomného rešpektu vzájomnej úcty," uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó. "Nikto počas našich návštev sa s opozíciou nestretáva, minimálne s nimi nerobí tlačové konferencie. Toto všetko by mi aj celkom prešlo, keby som nepozeral tlačovú konferenciu, na ktorej vidím politika. Je pre mňa symbolom niekoho, kto má nulovú chrbtovú kosť. Je to taký smutný obrázok," vyjadril sa slovenský minister zahraničných vecí. 

Naopak Robert Fico neskrýval nadšenie. "Je to nezvyklý formát, ale my si ho mimoriadne vážime. Je to aj formát, ktorý dokazuje, že kvalita maďarsko -slovenských a slovensko - maďarských vzťahov je dnes tak vysoká, že si môžeme dovoliť niekedy aj formáty, ktoré nie sú typické pre medzinárodné vzťahy," konštatoval Robert Fico. Expremiér opakovane zdôraznil, že stojí na strane Maďarska.

Predseda strany Smer Robert Fico po stretnutí s maďarským ministrom zahraničných vecí uviedol, že je tvrdo proti tomu, aby bola krajina sankcionovaná za suverénne názory. Ako je napríklad obmedzovanie prístupu k eurofondom, ktoré hrozí Maďarsku. "Ak chcú hľadať páni komisári a predsedníčka Európskej komisie krajinu, kde je problém s právnym štátom. Nech sa páči, tá krajina sa nazýva SR s hlavným mestom BA," povedal Robert Fico. 

V takomto formáte sa ministri stretli prvýkrát počas slovenského predsedníctva Vyšehradskej skupiny. Dohodli sa napríklad aj na pomoci Ukrajine, ale aj na tom, že časť rozpočtu otvoria aj na podporu projektov s Moldavskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy