Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo Vysokých Tatrách prišiel Poliak o život. Vybral sa sám na Gerlachovský štít
Zdielať na

Vo Vysokých Tatrách prišiel Poliak o život. Vybral sa sám na Gerlachovský štít

BRATISLAVA / V sezónnej uzávere a bez horského vodcu sa vybral 24-ročný Poliak ešte v nedeľu, 4. decembra, na Gerlachovský štít. Z tejto túry sa však domov už nikdy nevráti. Horskí záchranári našli jeho telo bez známok života v Batizovskej doline.

"V nočných hodinách z nedele na pondelok nám brat toho nebohého nahlásil, že jeho brat počas dňa bol na túre, na Gerlachovskom štíte, a že sa mu už nevie dovolať," uviedol Rastislav Goriščák, vedúci záchrany. 

V pondelok skoro ráno záchranári vyrazili do terénu. Vrtuľníkom ísť nemohli, rozdelili sa do niekoľkých skupín. Vedeli len približne, kde sa mladý Poliak pochyboval, pretože počas svojho výstupu na Gerlach posielal svojmu bratovi krátke videá, no neskôr sa odmlčal. "Sme vedeli, že minimálne bol na vrchole Gerlachovského štítu a tá otázka pre nás bola, že kadiaľ začal zostupovať," povedal vedúci záchrany. Čo sa hore stalo, odkiaľ presne Poliak spadol sa už nikdy nedozvieme. Bol na túre sám a turisticky vybavený. Jasné je len to, že desiatky dlhý pád neprežil. Horskí záchranári ho našli v pondelok okolo poludnia v Batizovskej doline bez známok života. Pre veľmi zlé podmienky sa telesné pozostatky 24 - ročného Poliaka zatiaľ nepodarilo dostať z terénu. Žiaľ, zaplatil tú najvyššiu cenu za to, že šiel na Gerlachovský štít počas sezónnej uzávery, ale najmä bez horského vodcu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy