Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ďalšie zdražovanie. Samosprávy zvyšujú dane z nehnuteľností aj poplatky za odpad
Zdielať na

Ďalšie zdražovanie. Samosprávy zvyšujú dane z nehnuteľností aj poplatky za odpad

PREŠOV / Všetko ide hore, odpady nevynímajúc. Prešovská radnica pripravila návrh, ktorý nepoteší vrecká Prešovčanov. Kým dane z nehnuteľností by podľa návrhu mali stúpnuť o necelých 7 %, za odpad je to pri bytových domoch až takmer 120 %. Niektorí si myslia, že ak by to prešlo, motivuje to ľudí prihlásiť sa na pobyt po dedinách, kde sú poplatky nižšie. Vedenie mesta verí, že si obyvateľov udrží parkovacou politikou. Bez patričného vzťahu k mestu, by totiž už nezaparkovali v rezidenčných zónach.

"Zákon nám jasne hovorí, že máme vychádzať pri stanovení poplatkov zo skutočných nákladov," uviedol primátor mesta Prešov, František Oľha. Najväčšie vášne už na sociálnych sieťach vzbudil poplatok za odpad v bytových domoch. Za osobu a rok by to mal byť po novom viac ako dvojnásobok.

"Ak by sme nezvýšili poplatky, tak by znamenalo, že by sme museli 3,4 milióna euro nájsť v rozpočte z iných zdrojov," konštatoval primátor. Mesto to rozrátalo na 5 eur a 42 centov mesačne na jednu osobu. Podľa primátora je to poplatok, ktorý reflektuje na reálne výdavky mesta za odvoz a likvidáciu odpadu na budúci rok. Do budúcna chce mesto zaviesť množstevný zber odpadu tak, aby výber poplatkov bol spravodlivejší. Niektorí si ale myslia, že to motivuje ľudí k tomu, že k svojim pobytom sa prihlásia na okolitých dedinách. Už dnešné čísla naznačujú, že sa tak v Prešove s 84 tisíc obyvateľmi mohlo diať i doteraz.  

"V Prešove je v systéme zaregistrovaných 75 500 poplatcov odpadkov, čo teda nekorešponduje s množstvom bytov, počtom obyvateľov," reagoval primátor. Návrh mesta je zatiaľ len návrhom. Konečné slovo budú mať poslanci. Oni rozhodnú či ho podporia alebo skončí v odpadkovom koši.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy