Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zamestnávatelia varujú, že ak prejde zákon o osobitnom odvode, niektorí podnikatelia odídu zo slovenského trhu
Zdielať na

Zamestnávatelia varujú, že ak prejde zákon o osobitnom odvode, niektorí podnikatelia odídu zo slovenského trhu

BRATISLAVA / Zamestnávatelia sa búria proti osobitnému odvodu v regulovaných odvetviach. Žiadajú poslancov, aby zákon stiahli. Varujú, že ak prejde, niektorí podnikatelia náš trh opustia. Situáciu znepokojene sleduje aj bankový sektor. Obáva sa, že ho do zákona zahrnú. Podľa bánk by to pošliapalo memorandum so štátom, ktoré hovorí odvodu rázne nie. Minister financií však tvrdí, že ho dodrží.

Na prvý pohľad pozitívna správa pre banky. Bankový odvod ako ho ale poznáme neprihliadal na to, či mali zisk alebo nie. Médiami sa však šíril pozmeňujúci návrh, ktorý vravel, že banky majú platiť daň len ak sa im darí, čo je mierne iná situácia. Ale aj to by bolo podľa bánk porušenie memoranda. "Účelom memoranda bolo to, že sa zruší odvod z vkladov, my teraz hovoríme o úplne inom odvode," povedal poslanec Milan Vetrák. 

Koalícia zatiaľ neplánuje zmenu predložiť. Otázka ale je, či ju nezastúpi opozícia. Dá sa vložiť do zákona o osobitnom odvode pre regulované subjekty. Ten je momentálne v druhom čítaní. Aj na neho sa sype kritika. Podľa viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov Mária Lelovského je to nesystémový krok, ktorý len vytiahne peniaze z peňaženky občana. "Rozdelí podnikateľov na tých, ktorí majú do 3 miliónov získa a nad 3 milióny, takzvaný neprimeraný," vyjadril sa predseda pracovnej skupiny pre finančnú legislatívu Richard Holý. 

Podnikatelia sa pritom pýtajú, čo znamená neprimeraný zisk. Peniaze využívajú na mzdy, investície a tvrdia, že aj na rozvoj krajiny, keďže odvádzajú dane. Požadujú preto stiahnutie zákona. "Pokiaľ nebudeme investície považovať za niečo, čo je pozitívne a investori nebudú cítiť, že ten výnos, ktorý z investície očakávajú aj naozaj dosiahnú. Tak určite budú Slovensko z veľkej diaľky obchádzať," dodal Rastislav Machunka, viceprezident asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy