Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pani Ester potrebuje špeciálnu protézu s mikroprocesorom. Podľa poisťovne jej stačí lacnejšia
Zdielať na

Pani Ester potrebuje špeciálnu protézu s mikroprocesorom. Podľa poisťovne jej stačí lacnejšia

OKOČ (OKR. DUNAJSKÁ STREDA) / Vzhľadom k zdravotnému stavu nemá nárok na mikroprocesorom riadenú protézu. Stanovisko zdravotnej poisťovne 81-ročnú aktívnu, sebestačnú dôchodkyňu s amputovanou nohou, šokovalo. 20 rokov je navyknutá na špeciálnu protézu, prečo sa má učiť na novú, menej komfortnú, nechápe. Navyše klasická protéza jej spôsobuje ťažkosti. Po odbornom vyšetrení jej dokonca špeciálnu protézu odporučil aj odborný lekár.

"Ja stále musím niečo robiť, lebo nemusím na to myslieť, že nemám nohu," uviedla Ester Kaczová. Esztinéni, ako ju v Okoči všetci volajú, amputovali pravú nohu pred 20-timi rokmi. So špeciálnou protézou riadenou mikroprocesorom švihovej a stojnej fázy, 81-ročná dôchodkyňa doteraz chodila bez bariel. Šoféruje, pracuje v dome i v záhrade a dokonca tancuje. Po 7 rokoch požiadala o novú protézu, na starej sa pokazil kolenný kĺb.

Zdravotná poisťovňa s úhradou za špeciálnu protézu nesúhlasila

"Že netreba mne taký, čo som mala. Že to stojí 26-tisíc eur, že to je veľa peňazí," vysvetlila pani Ester. "Zamestnanci sa k cene individuálne vyhotovenej ortopedickoprotetickej zdravotníckej pomôcky nevyjadrujú," vysvetlila VšZP.

No v stanovisku k schváleniu novej protézy cenu uviedli. Mama piatich detí pracovala celý život. Momentálne má protézu bez mikroprocesoru, s ktorou stráca stabilitu. "Koleno ide sem a ten vrch ide tam, teraz musím s dvoma palicami chodiť, bojím sa, že spadnem a potom ešte zlomím nohu dobrú," opísala pani Ester. Záhradkárči, chová hydinu, ňou si prilepšuje k 290-eurovému dôchodku. Všetko si urobí sama. Jediné, čo k tomu potrebuje, je tá správna protéza. "Špeciálna protéza má zadefinované indikačné kritériá na jej pridelenie, podľa zdravotného stavu poistenky," uviedla v stanovisku VšZP.

V lekárskom náleze sa uvádza, že pani Ester prejde denne viac ako 100 schodov a viac ako 5 kilometrov, a má predpoklad k úspešnému ovládaniu a používaniu špeciálnej protézy tak, ako doposiaľ. "Teraz už nedajú na to, lebo už nechodím do školy, ani do práce nechodím, tak to ja už nič nepotrebujem," uviedla pani Ester. "VšZP neupiera poistenke nárok na novú zdravotnícku pomôcku, no indikovanú v súlade s platnou legislatívou," vysvetlila VšZP. To znamená bez mikroprocesoru, na ktorý je už 20 rokov zvyknutá. "Teraz sme boli s dôchodcami na zábave, musela som si sadnúť, celý večer sedieť a pozerať, ako ostatní tancujú," uviedla pani Ester.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy