Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Samosprávy ostro protestujú proti pozmeňujúcim návrhom k novele o dani z príjmov
Zdielať na

Samosprávy ostro protestujú proti pozmeňujúcim návrhom k novele o dani z príjmov

BRATISLAVA / Problémom je hlavne zvýšený daňový bonus na deti rodinám. Tvrdia, že to môže spôsobiť dvojitý postih a za miliónové straty obcí a miest žiadajú od vlády kompenzácie. Koalícia je v tom zhode, rozkol je ale v hnutí OĽaNO. A opozícia je tvrdo proti.

"Upozorňujeme poslancov parlamentu, že základné služby pre obyvateľov miest a obcí môžu byť prijatím novely zákona o dani z príjmu, vážne ohrozené. Táto novela môže samosprávam zobrať až 784 miliónov eur na daňový bonus," vyjadril sa primátor Bratislavy Matúš Vallo. Samosprávy pozmeňujúci návrh o daňovom bonuse z dieľne klubu OĽaNO kritizujú s tým, že pre mnohé z nich to bude likvidačné. Okrem toho tvrdia, že v konečnom dôsledku na to doplatia najviac ľudia, ktorí si budú musieť za menej kvalitné služby zaplatiť oveľa viac. 

"Približne 40% samospráv už teraz nevie zostaviť rozpočet na budúci rok a má obrovské problémy," povedal prezident únie miest Richard Rybníček. Z pozmeňujúcich návrhov k novele zákona o dani z príjmov vyplýva, že daňový bonus by sa mohol zvýšiť na 140 eur mesačne. A to na prechodné dvojročné obdobie a na deti do 18 rokov. 

"Ta kompenzácia za ten výpadok, ktorý mal spôsobiť daňový bonus je zahrnutá v tom pozmeňujúcom návrhu. Kolegom to asi uniklo," povedal poslanec Juraj Šeliga. Kompenzácia by mala ísť zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. To je ale podľa samospráv nedostačujúce. A proti bonusu je aj opozícia. "Verím, že takto škodlivý návrh neprejde. Z daňového bonusu profitujú len rodičia s deťmi. Ale ak sa ale zdražia služby a zvýšia dane, tak na to doplatia všetci," vyjadril sa predseda výboru národnej rady pre financie a rozpočet Marián Viskupič. 

Pritom v otázke tohto pozmeňujúceho návrhu nie je zhoda ani v klube OĽaNO. Časť poslancov totiž nesúhlasí s tým, aby sa o ňom hlasovalo už v piatok. Trvajú na ďalších rokovaniach so samosprávami. Podľa Michala Šipoša je cieľom doručiť ľuďom pomoc. A najmä v budúcom roku, keď nás čaká obrovská energetická kríza.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy