Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Petržalke nemôžu kŕmiť zvieratá na ulici. Pobúrilo to pracovníkov Slobody zvierat
Zdielať na

V Petržalke nemôžu kŕmiť zvieratá na ulici. Pobúrilo to pracovníkov Slobody zvierat

BRATISLAVA / V bratislavskej Petržalke je zakázané znečisťovať verejné priestranstvo kŕmením zvierat. To pobúrilo pracovníkov Slobody zvierat, ktorí si naopak vážia snahu ľudí, ktorí sa o zvieratá starajú, liečia ich, či dokonca ich nosia na kastrácie. Obrátili sa preto na prokuratúru.

"Čičo, čičo, kde si?" zvolala pani Jurišová na kocúra, o ktorého sa dlhé roky stará. Dozvedala sa, že prikrmovať mačky je v Petržalke zakázané. "Bohužiaľ veľa ľudí proti nám broji, že mačky majú chytať myši lenže tu nie sú žiadne myši, tak z čoho majú žiť. Šak oni sa na svet nepýtali tak snažíme sa ich chrániť," povedala pani Jurišová, ktorá je milovníčkou zvierat. 

Tri ženy z Petržalky vytvorili pre mačky malý útulok. "Kŕmime kvalitnými granulami, ktoré kupujeme cez e-schop. Žiadne odpadky nič," doplnila Jurišová. Sloboda zvierat dostala podnet, že v bratislavskej mestskej časti Petržalka je vo všeobecnom záväznom nariadení uvedené, že prikrmovať mačky je zakázané. Voči tomu dali podnet na protest prokurátorovi, aby to preskúmal. "Z nášho pohľadu je takéto Všeobecné záväzne nariadenie v rozpore s ústavou, v čom nám aj potvrdil aj ústavný súd a práve preto opätovne otvárame túto problematiku," vysvetlila Paula Dugovičová, predsedkyňa Slobody zvierat.

Podľa predsedníčky Slobody zvierat, samosprávy by mali byť nápomocné pre ľudí, ktorí sa starajú o voľne žijúce mačky, lebo okrem kŕmenia kontrolujú aj ich zdravotný stav. Pracovníci slobody zvierat ročne odchytia a vykastrujú okolo 800 mačiek. "My každého vyzývame, aby sa v prvom rade mačky kastrovali, v rámci Bratislavy je aj bezplatný kastračný program. Ľudia si môžu cez našu organizáciu ich bezplatne vykastrovať," dodala Dugovičová. 

Podľa Jurišovej aj vďaka slovode zvierat mačky postupne vykastrovali a už sa nemnožia. Hovorkyňa Petržalky, odmieta fakt, že svojím všeobecne záväzným nariadením o dodržiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti zakazujú kŕmenie zvierat. "To, čo sa tam uvádza je, že je zakázané znečisťovať, alebo umožňovať znečisťovať verejného priestranstva a to výkalmi zvierat , sypaním krmiva a prikrmovaním," povedala hovokyňa bratislavskej mestskej časti Mária Halašková. 

Faktom je, ako sa dá kŕmiť zvieratá, keď im nesmiete podať krmivo. "Ak bude skutočne zakázané akékoľvek kŕmenie divožijúcich mačiek na uliciach, čo sa stane potom, tie mačky na ulici uhynú a to je našim záujmom, aby takýmto spôsobom sa znížila populácia divožijúcich mačiek," uzavrela Dugovičová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy