Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Dolnom Kubíne je situácia s lekármi kritická. Vrátil sa tam rok 2011
Zdielať na

V Dolnom Kubíne je situácia s lekármi kritická. Vrátil sa tam rok 2011

DOLNÝ KUBÍN / Ani v menších slovenských nemocniciach to nebude lepšie. V Dolnom Kubíne už teraz chýbajú lekári a nadčasy tam rátajú v stovkách hodín. Ak teda nedôjde k dohode - tak tam v decembri budete márne hľadať chirurga. Ako cez kopirák sa tam vrátil rok 2011.

"Ešte som tu, ale v tomto momente odchadzam domov, už sa to neda zvládať. A ked pride akútny stav, čo budete robiť? Budeme sa chovať podla plánu B. A to čo je? To nikto nevie," povedal Ivan Mareta 11 rokov dozadu. Na oddelení vtedy ostal jediný chirurg, ktorý nemohol sám operovať. Ako bolo v roku 2011 v dolnooravskej nemocnici, tak je aj teraz. Situácia je úplne rovnaká. "Plán B nebol v 2011 a nie je teraz ani v 2022, tak, ak je plán B, takisto ho nikto nevie," dodal Mareta.

Na chirurgii teraz neostane už ani ten jeden lekár – výpovede dali všetci. "Kto sa vráti na Slovensko, keď tam má 8-10-12-tisíc plat. Vráti sa za tej podmienky, keď pán premiér povedal, že dostane jednorázovo 10-tisíc eur?" doplnil Mareta.

Podľa námestníka riaditeľa dolnooravskej nemocnice Rastislava Johanesa posledné kroky vlády situáciu nezjednodušili, práve naopak. Aj lekári, ktorí výpovede podať nechceli, nad tým už uvažujú. "Nemorálne, lebo niečo chceme a ja sa pýtam, je morálnejší ten lekár, ktorý odíde do zahraničia a vykašlal sa na tých ľudí tu, alebo je morálnejší ten, čo ostal ako ja 33 rokov na tej chirurgii za tých podmienok aké sú?" zamyslel sa Mareta na záver.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy