Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Milovníci zimy sa konečne dočkali!
Zdielať na

Milovníci zimy sa konečne dočkali!

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Po nadštandardne teplých novembrových dňoch sa milovníci zimy konečne dočkali. Začína k nám prúdiť chladný vzduch od severu a tak sa pod jeho vplyvom začnú zrážky tekuté postupne meniť na zrážky tuhé nie iba v Tatrách, ale dostanú sa aj na Spiš, či do Kremnice.

Čaká nás sneženie

Piatok bude oblačný až zamračený a postupne od severu na mnohých miestach dážď, mrholenie. Počasie u nás začne totiž výrazne ovplyvňovať zvlnený studený front postupujúci od severu cez naše územie na juh - juhovýchod. Počas dňa sa hranica sneženie zníži na asi 600 metrov, ale na severe a východe to môže byť iba 400 metrov. Lokálne môže byť sneženie aj výdatné. V nížinách západného a stredného Slovenska bude pršať. Denná teplota bude v severnej polovici a aj na východe od 0 do 5°C, západ krajiny a aj juh stredného Slovenska bude teplejší, do 10°C. Začne fúkať severák, postupne v nárazoch až do 50 km/h.

Studený vzduch na celom území

V sobotu sa k nám dostane studený vzduch a dostane sa nad celé naše územie. Zrážky budú pokračovať aj v noci, takže Kysuce , Orava, Liptov, Kremnické vrchy, Spiš, sever východného Slovenska dostane ďalšie cm snehovej periny. Do rána teplota klesne na 2 až - 4, severná polovica do - 7°C. Cez deň zostane chladno. Oblačnosti bude veľa aj naďalej, no zrážok bude menej, už iba ojedinele. Denná teplota zostane nízka, od - 2°C na severe po 5 °C na juhu západného Slovenska. Znamená to, že niektoré lokality v severnej polovici krajiny budú mať tzv. ľadový deň, teda deň, keď sa teplota počas 24 hodín nedostane nad 0°C. So severákom musíme ešte počítať v sobotných dopoludňajších hodinách.

Nezabúdajte na poľadovicu na cestách

Nedeľa zostane stále oblačná až zamračená, len výnimočne slabé zrážky, snehové až od asi 600 metrov. Teplota v noci od 1 do - 4, na severe do - 6°C. Cez deň od 1 °C na severe po 7°C na juhu. Milí motoristi, nezabúdajte, že zima príde aj na cesty! Zrána v nasledujúcich dňoch musíte byť pripravení na poľadovicu, ale aj na to, že pri snežení a vetre sa môžu vytvárať snehové jazyky. Toto všetko môže priniesť prvé problémy, tak buďte v strehu a my chodci tiež.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy