Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozemkový fond vyhlásil vojnu majiteľom ovocných sadov. Namiesto záhradných domčekov postavili rodinný dom
Zdielať na

Pozemkový fond vyhlásil vojnu majiteľom ovocných sadov. Namiesto záhradných domčekov postavili rodinný dom

TRENČÍN / Slovenský pozemkový fond vyhlásil vojnu majiteľom ovocných sadov. Jeho riaditeľ tvrdí, že kupovanie sadov bol v minulosti výhodný biznis za výhodné ceny, lenže o pestovanie ovocia nešlo.

Úradníci už skontrolovali 147 hektárov plôch. Nezrovnalosti objavili vo viacerých mestách, vrátane Trenčína. Prípad sa týka Iris Hanzelovej, dcéry jedného zo spoluzakladateľov SMERu - Bohumila Hanzela. Tá si namiesto malého záhradného domčeka postavila rodinný dom.

Pozemok s rozlohou 4 300 m2 kúpil v roku 2014 jej otec, Bohumil Hanzel. Za meter štvorcový zaplatil 23 eur. "To bol v podstate bezcenný pozemok, kde boli predtým záhradkári. Záhradkári odtiaľ odišli," povedal Bohumil Hanzel. Riaditeľ Slovenského pozemkového fondu, Ján Marosz uviedol, že v tom čase porovnateľná cena takýchto pozemkov bola 54 eur za meter.

Na pozemku mali vybudovať ovocný sad so stovkami stromov či kríkov a postaviť dva menšie záhradné domčeky. Stojí tam ale len jeden. Podľa Marosza ide o honosnú vilu aj s garážami. Hanzel sa bráni tým, že ide iba o jedno podlažie. "Podotýkam jedno podlažie, žiadne poschodie. Ale keď sme robili, tak sme dorobili ešte pivnicu," doplnil. Majitelia trvajú na tom, že postavili záhradný domček. Ten má úžitkovú plochu 137 m2. "Projekt ovocného sadu sa opäť raz nekoná. Namiesto toho tu máme plnohodnotný rodinný dom v lukratívnej milionárskej časti Trenčína," konštatoval Marosz.

Zástupcovia Slovenského pozemkového fondu už podali trestné oznámenie a prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra. Majitelia ale vinu nepriznávajú. "My sme zaplatili všetko, čo sme mali zaplatiť, my sme urobili všetko, čo sme mali urobiť," vyjadril sa Hanzel. Riaditeľ slovenského pozemkového fondu hovorí o podozrení z podvodu. Zlyhať vraj mohlo aj mesto Trenčín. "Stavba bola skolaudovaná v roku 2018. Ide o pozemok, ktorý bol a je záhradou. Mesto Trenčín teda postupovalo a rozhodlo v súlade s legislatívou," informovala Erika Ságová, hovorkyňa mesta Trenčín. Marosz informoval, že Slovenský pozemkový fond bude v tomto prípade žiadať o vrátenie pozemku: "Podnikneme všetky kroky, aby sa táto pôda vrátila do rúk Slovenskej republiky."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy