Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kontroly na hraniciach s Českom budú zrejme pokračovať. Nepomohlo rokovanie ministrov ani premiérov
Zdielať na

Kontroly na hraniciach s Českom budú zrejme pokračovať. Nepomohlo rokovanie ministrov ani premiérov

BRATISLAVA / Premiér Eduard Heger nepochodil u českého kolegu Petra Fialu a nevyrokoval zrušenie kontrol na spoločných hraniciach. Praha sa bráni tým, že tento krok je namierený výlučne proti migrantom a naďalej nás majú radi. O naštrbení vzťahov nik nechce hovoriť. Policajný prezident Hamran ale hovorí, že českí policajti sa možno dopúšťajú prevádzačstva.

Kontroly na hraniciach s českom budú trvať minimálne mesiac a je veľmi pravdepodobné, že aj dlhšie. Česi na to majú právo a nič na tom nemôže zmeniť ani Brusel. Schengenské kódexy síce vravia, že obmedzenia majú byť čo najkratšie, vyjadriť sa môže aj európska komisia, no to je v praxi všetko. "Ak sa krajina cíti byť ohrozená, je to jej rozhodnutie a môže tie kontroly predlžovať," uviedla riaditeľka Ligy za ľudské práva Miroslava Mittelmannová. Slovákom sa to nepáči, ale zmeniť to nedokázal ani premiér Heger. Jeho kolega Petr Fiala tvrdí, že síce neradi, ale kontroly musia robiť. "Aby nedošlo k omylu, my máme priateľské vzťahy na všetkých úrovniach a ten krok, čo sme urobili nebol namierený voči Slovensku," povedal.

Dobré vzťahy sú ale už narušené. Svedčí o tom aj snaha slovenskej polície trestne stíhať českých policajtov z prevádzačstva. "Tých migrantov nám už vykladajú na slovensko-českej štátnej hranici. Dokonca tu máme jeden prípad, keď nám to vyložili z policajného českého vozidla priamo na teritóriu Slovenska 100 metrov za hranicou," vyjadril sa prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran. Premiéri sa zhodujú minimálne v tom, že jediným funkčným riešením je posilnenie vonkajších hraníc Schengenu a vyššia prítomnosť jednotiek Frontexu na nich. "My potrebujeme spojiť sily ako členské štáty, začíname ako Česko a Slovensko, ale musíme to rozšíriť o ďalšie krajiny," dodal Heger.

"Schengen vznikol na to, aby sme mali voľný pohyb vnútri a ochranu zvonka. To je ako keď bývate v spoločnom dome, musíte sa starať o spoločné priestory a tie vchodové dvere - predné, zadné, na to sa skladáme všetci," informoval minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Zatiaľ sú podľa odborníčky denné prírastky sýrskych utečencov zvládnuteľné a v zime sa ich prísun môže znížiť. Ak by ich ale predsa len bolo viac než vieme zmanažovať, môžeme mať problém pre vlastnú neochotu: Mohlo by sa nám vypomstiť, že sme neboli solidárni s Gréckom či Talianskom a v rokoch 2015 a 2016 sme nechceli prijať migrantov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy