Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku môžeme mať modernejšie nemocnice. Má to ale háčik
Zdielať na

Na Slovensku môžeme mať modernejšie nemocnice. Má to ale háčik

BRATISLAVA / O 3 a pol roka by sme mohli mať modernejšie a atraktívnejšie nemocnice a to naprieč celým Slovenskom. Má to ale háčik. Stihnúť na čas vyčerpať dotácie z plánu obnovy a v neposlednom rade projekty aj načas dokončiť. Prvý krok dnes upravilo Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré vyhlásilo výzvu.

Podľa predsedu vlády Eduarda Hegera bude výzva vo výške viac ako 212 miliónov eur a uchádzať sa o ňu budú môcť nemocnice súkromných a verejných poskytovateľov. Výzva je smerovaná hlavne do regiónov Slovenska. Maximálna možná podpora na jedno lôžko predstavuje takmer 330-tisíc eur. V rámci hodnotenia žiadostí sa bude zohľadňovať hneď niekoľko faktorov. "Regionálny princíp podľa krajov, efektivita vynaloženia prostriedkov, skvalitnenie starostlivosti a komfort množstva pacientov, budeme pozerať na spádové oblasti, či počet hospitalizácií pri jednotlivých návrhoch projektov," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

V najbližších mesiacoch plánujú vyhlásiť ešte ďalších 8 výziev v hodnote viac ako 71 miliónov eur. "Tieto výzvy sa budú týkať ďalších častí zdravotníckeho sektora a to hlavne teda: výstavby a obnovy staníc záchrannej služby. Taktiež rozšírenia hospicov, vybudovania psychosociálnych centier, ale taktiež dobudovanie psychiatrických stacionárov a taktiež vybudovanie centier pre poruchy autizmu," povedal Heger.

Na túto výzvu, ktorá sa týka len veľkých projektov, bude nadväzovať ďalšia výzva pre menšie projekty. "Tá bude v celkovej výške viac ako 53 mil. €. Tá však bude vyhlásená v najbližších týždňoch," dodal Heger.

Podmienkou na čerpanie je ale, splnenie prísnych termínov, ktoré musia nemocnice dodržať. "V roku 2024 musia byť napríklad uzatvorené verejné obstarávania na zhotoviteľov a takisto v podstate ten konečný termín je polka roka 2026," uzavrela generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na úrade vlády Lívia Vašáková

Súvisiace články

Najčítanejšie správy