Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mladú Ukrajinku odmietol ošetriť lekár. Odkázal jej, nech ide na vyšetrenie na Ukrajinu
Zdielať na

Mladú Ukrajinku odmietol ošetriť lekár. Odkázal jej, nech ide na vyšetrenie na Ukrajinu

TRNAVA / Skúsenosť mladej Ukrajinky s lekárom na Slovensku, ktorý ju odmietol akútne ošetriť, vyvolala veľkú diskusiu. Náš lekár jej dokonca odkázal, nech ide na vyšetrenie na Ukrajinu. Potom ako sa podelila o svoj zážitok na sociálnej sieti, ukázalo sa, že podobnú situáciu zažili stovky ukrajinských odídencov na Slovensku. Problémom by pritom nemali byť peniaze, keďže status odídenca umožňuje bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Ukrajinka navyše bola ochotná zaplatiť za vyšetrenie.

Mladá Ukrajinka Anna mala opakovaný gynekologický problém, a tak sa svojim gynekológom prišla na túto kliniku. "Mala som krvácanie, ktoré neprestávalo dlhšiu dobu, tak som sa rozhodla, že zavolám lekárovi, u ktorého som v minulosti bola...keď sme sa začali so setričkou rozprávať, tak sa ozval lekárov hlas s vedľajšej miestnosti, ktorý sa opýtal, či som odídenec a potom monológ, že ma vyšetrovať nebude, lebo sa mu to nevyplatí...a že ak potrebujem starostlivosť a vyšetrenie, tak nech idem za lekárom na Ukrajinu," povedala Anna, Ukrajinka žijúca na Slovensku.

Takáto reakciu ju zaskočila, keďže v minulosti s lekárom nemala žiadny problém. "V šoku bola aj sestrička," uviedla Anna. Stalo sa tak aj napriek tomu, že bola vopred dohodnutá, že si za vyšetrenie sama zaplatí. Anna sa rozhodla napísať o tom na sociálnu sieť a bola prekvapená z reakcií. "Ozvalo sa mi veľmi veľa Ukrajincov, ktorým sa stala podobná situácia, ktorých nevyšetrili, alebo sa ich ani neopýtali... nestáva sa to len v Trnave a nejde len o tohto lekára," povedala Anna. 

Oslovili sme aj dotyčného lekára, aby sa k incidentu vyjadril. Pripustil, že jeho prístup mohol byť nevhodný. "Pripúšťam, že človek nemusí byť vždy naladený na sto percent, ale po odbornej stránke som u nej v ničom nepochybil," uviedol gynekológ Rudolf Kovačič. Vysvetlil, že rovnaké vyšetrenie už Anne robil pred pol rokom a ďalšie malo byť až po roku, teda n apríli 2023. "Ona ako odídenec tu má pobyt do 31.12., preto som jej odporučil, že keď bude doma, tak potom tam o ten rok ísť na vyšetrenie," povedal Kovačič. 

Okrem toho, že to bolo voči Anne necitlivé, dožadovala sa vyšetrenia preto, že si nebola istá, či krvácanie s danou diagnózou súvisí, alebo nie. "Môže to byť aj iný problém ktorý nesúvisí s tým," uviedla Anna. Na jej status okrem Ukrajincov zareagovala aj bratislavská klinika, ktorá jej vyšetrenie ponúkla. "Budem vyšetrená v klinike v Bratislave," povedala Anna. 

V tejto súvislosti nás zaujímalo, akú starostlivosť Slovensko poskytuje odídencom bezplatne. "Štatút dočasného útočiska, má nárok na neodkladnú zdr, starostlivosť ako aj na starostlivosť v rozsahu, ktorý máme zverejnený na webe," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. Čiže okrem akútneho ošetrenia majú nárok aj na preventívne vyšetrenia, alebo v prípade chronických ochorení. "Musí byť poskytnutá zdravotná starostlivosť s očakávanou dĺžkou pobytu tak, aby nemuseli vycestovať skôr, ako zamýšľali," dodala Lániková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy