Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Arcibiskup Orosch sa ospravedlňuje rodinám obetí: Veľmi ma to mrzí
Zdielať na

Arcibiskup Orosch sa ospravedlňuje rodinám obetí: Veľmi ma to mrzí

BRATISLAVA / Slovenskí biskupi sa napokon predsa len ospravedlnili za slová trnavského arcibiskupa Jána Oroscha. Ten v obežníku pre kňazov spochybnil nevinu Matúša a Juraja, ktorých v polovici októbra zavraždili na Zámockej ulici. Arcibiskup vraj svoje slová v obežníku opraví. Podľa cirkevného analytika si však už našli svoje publikum.

Konferencia biskupov Slovenska najprv slová svojho kolegu komentovať nechcela, po víkende však prehodnotili postoj a ospravedlnili sa. Predseda Bernard Bober hovorí o nedorozumení a o tom, že tak biskupi ako aj veriaci sú povolaní snažiť sa o čo najväčšiu empatiu a to najmä zoči voči tragédii. "Vtedy chceme tíšiť bolesť a upokojovať, nechceme vyhrocovať polemiky ani sa zaoberať podozreniami, pre ktoré niet podkladov," povedal Bernard Bober. 

"Asi prvýkrát za 32 rokov vystúpili voči svojmu rovnocennému bratovi, ako keby skorigovali Oroschovo ospravedlnenie, doplnili ho a povedali, že ich celá táto situácia mrzí. Ospravedlnenie arcibiskupa Oroscha vôbec nereflektuje problém, ktorý spôsobil," konštatoval Michal Oláh, iniciátor petície Proti slovám Oroscha. "Myslím si, že naozaj katolícka cirkev aj vo vnútri by mala viesť dialóg, že čo je vhodné a v akom smere spája a kedy rozdeľuje spoločnosť," vyjadril sa majiteľ podniku Tepláreň, Roman Samotný. Samotný Orosch v stanovisku tvrdí, že ho mrzí, ak rodinám obetí spôsobil bolesť. "Dotkol som sa, opakujem nie verejne, ale interne, otázky vnútornej nevinnosti, keďže všetci sme hriešni,“ napísal vo svojom stanovisku Orosch.

​ To, že dokument bol interný, zopakoval viackrát. Cirkevný analytik ale oponuje - čo je určené kňazom, ľahko sa dostane k veriacim. "Veľký počet kňazov môže byť legitimizovaný týmto dopisom v tom, že budú pokračovať v rozširovaní týchto myšlienok, pretože nezakrývajme jednu vec, že časť veriacich a časť duchovných zdieľa ten názor," vyjadril sa cirkevný analytik Jaroslav Šebek. A obežník sa ťažko čítal aj mame zavraždeného Juraja. Jej pocity zverejnila eurposlankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. "Prečo neodsudzujú vraha? Len preto, že bol hetero? Môj syn bol úžasný človek, nikdy v živote nikomu neublížil. A len preto, že je iný, tak je zrazu chorý, úchyl a neperspektívny?" zamyslela sa mama Juraja Vankuliča. "Čo je pozitívne, ozvali sa mi sami kňazi z trnavskej arcidiecézy a hovorili, že to nie je v súlade s ich svedomím. Ale boja sa o tom hovoriť," povedal Oláh. Voči slovám arcibiskupa sa ohradili aj katolíčky a katolíci a spustili petíciu. Za víkend ju podpísalo bezmála 3 tisíc ľudí. Jej iniciátori chcú osloviť aj pápežského nuncia. "Arcibiskup Orosch už nazval Antona Srholca ŠTBákom, prezidentku hriechom, teraz urobil z obetí vinníkov. Ja si nemyslím, že zrazu sa bude vyjadrovať citlivejšie a normálnejšie. Jedine pápež môže odvolať arcibiskupa, jedine pápež môže s touto situáciou niečo urobiť," uzavrel Michal Oláh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy