Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tovar prichádzajúci zo Slovenska Rusi používajú v tankoch či dronoch. Bude to riešiť parlamentný výbor
Zdielať na

Tovar prichádzajúci zo Slovenska Rusi používajú v tankoch či dronoch. Bude to riešiť parlamentný výbor

BRATISLAVA / Cez Slovensko prúdi tovar, ktorý podľa informácií Denníka N ruská armáda využíva aj na útoky proti civilistom. Chyby v systéme znamenajú, že sa do rúk agresora bez problémov môžu dostať napríklad ložiská či motory. U nás voľne dostupné súčiastky Rusko dosadzuje do tankov, dronov či helikoptér.

Podľa ich zistení sa tovar do Ruska dostáva priamo, no aj cez takisto nedemokratický Irán. Zoznam položiek je masívny - stroj na pneumatiky pre obrnené vozidlá, ložiská pre raketové systémy, motory do dronov, oceľ do tankových pásov, a množstvo iného.

Problém je v tom, že systém je podľa všetkého nedostatočný, vývozcovia kontroly často obchádzajú uvádzaním nepresných parametrov. Navyše u nás nefunguje systém udeľovania licencií. Česko v roku 2021 schválilo vývoz 549 nákladov mimo Európsku úniu, desiatky žiadostí odmietlo. Slovensko dalo povolenia iba štyri.

Reakcia kompetentných inštitúcií sa líši. Finančná správa nevidí problém, "nerozhoduje o tom, či tovar vyvážaný do Ruska bude alebo nebude použitý ruskou armádou, ani nemá vplyv na to, či by mohol v ruskej armáde skončiť". Ministerstvo hospodárstva ani jeho líder Karel Hirman o ničom nevedeli, to isté platí aj o šéfovi diplomatického rezortu Rastislavovi Káčerovi. Predseda vlády situáciu preveruje, minister obrany Jaroslav Naď v nej vidí problém. 

Už roky na problém upozorňuje Slovenská informačná služba. "V oblasti kontroly exportu položiek s dvojakým použitím a iných rizikových tovarov SIS aj v roku 2020 hodnotila systém exportnej kontroly ako nedostatočne účinný a v určitých oblastiach dokonca ako nefunkčný," napísala v dávnejšej výročnej správe. Rovnaký trend videli už na začiatku vojny na Ukrajine investigatívni novinári.

"Považujem to za obrovský škandál, ktorý presahuje nielen hranice Slovenskej republiky, ale aj Európy," povedal šéf branno-bezpečnostného výboru Juraj Krúpa z SaS. Považuje to "za zlyhanie spravodajských zložiek, ako aj colnej a finančnej správy". Práve na pôde výboru bude o tejto problematike prebiehať prvá parlamentná diskusia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy