Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Facky či kopance do dcéry ako normálna vec? Svet pobúrilo video otca s brutálnymi tréningovými metódami
Zdielať na

Facky či kopance do dcéry ako normálna vec? Svet pobúrilo video otca s brutálnymi tréningovými metódami

BELEHRAD / Nadávky, facky, ťahanie za vlasy a kopance na zemi. V srbskom Belehrade napadol na tenisovom kurte otec svoju iba 14-ročnú dcéru. Video zachytávajúce jeho agresivitu šokovalo nielen tenisový svet.

50-ročný otec surovo napadol svoju dcéru po tom, čo už nechcela ďalej trénovať. Netrápilo ho ani to, že má pri tom divákov. Zarážajúca je aj skutočnosť, že sa jeho neplnoletá dcéra vôbec neodvážila brániť a rezignovane si sadla na lavičku. Otec ju následne strhol na zem, kde do nej kopal. Podľa športovej psychologičky je možné, že to dievča na videu môže považovať za normálnu súčasť tréningu. "K nám prídu športovci od veku 15 a 16 rokov a len tak pomedzi to, ako sa rozprávame, vlastne prídeme na to, že toto sa dialo. Oni to ale vnímajú, že toto je vlastne normálne, lebo nevedia, že to nie je normálne. A prídeme na to, že aha tuto bol ten problém, potrebujeme toto riešiť a nie to, s čím za nami ten klient prišiel," uviedla Karin Vravková.

Prípad riešia aj srbské médiá, ktoré zverejnili stanovisko samotného agresora. Identifikovali ho ako Číňana. Práve o svoj pôvod sa muž opiera. Uviedol, že jeho dcéra odmietla pokračovať v tréningu, a preto zvolil tento donucovaní prostriedok. Jeho úmyslom vraj nebolo dievčaťu ublížiť, podľa jeho slov konal správne, a to predovšetkým z toho dôvodu, že je takého zaobchádzanie s deťmi v Číne absolútne normálne.

"Táto skúsenosť sa isto odrazí aj v dospelom veku, napríklad v jej vzťahu k mužom, pretože tie sú tiež formované cez vzťah s otcom. Čiže je otázka, či z nej vychová hviezdu alebo len zlomené dievča," vysvetlil v Ranných novinách TV JOJ psychológ a súdny znalec Anton Heretik. Vravková má skúsenosť s klientkou, ktorá si po podobných skúsenostiach neskôr vyberala deštruktívnych partnerov.

Celé besnenie nakrútil herec Igor Jurič, ktorý paradoxne pôsobí aj v Centre pre nezvestné a týrané deti a je známym aktivistom proti násiliu. Práve on podal na muža trestné oznámenie a polícia už otca zatkla pre podozrenie zo spáchania trestného činu domáceho násilia. Hrozí mu trest odňatia slobody na dva až desať rokov. Incident zasiahol aj hviezdy svetového tenisu. Jednou z nich je aj Jelena Dokičová, ktorá je známa mimoriadne napätým vzťahom so svojím otcom Damirom práve pre autoritatívne výchovné metódy. Jelena o tyranskej výchove napísala aj knihu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy