Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tohtoročné dušičky budú nezvyčajne teplé
Zdielať na

Tohtoročné dušičky budú nezvyčajne teplé

BRATISLAVA / Všetko nasvedčuje tomu, že tohtoročné sviatočné dni budú nezvyčajne teplé a najmä na horách aj prekrásne farebné. Dušičky sú synonymom zamračeného, chladného, ba priam depresívneho počasia, keď nám je už všetkým jasné, že máme pokročilú jeseň, ktorá bráni slnku poslať svoje lúče aj do nížin krajiny. Tento rok síce budú hmly, ale stačí vyjsť vyššie do nadmorskej výšky 500-600 metrov a obloha tam bude gýčovo modrá a bude aj teplo. 

Z dnešného pohľadu sa predpokladá, že počasie u nás bude ovplyvňovať veľmi rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, pričom ešte počas piatku a soboty sa k nám vo vyšších vrstvách atmosféry bude dostávať teplý, až veľmi teplý vzduch. Keď to povieme formou množstva oblačnosti na oblohe a teploty, po celé obdobie bude u nás teplo, pri slnečnom počasí až veľmi teplo.

Prúdenie teplého vzduchu vo vyšších vrstvách atmosféry má ale totiž jeden háčik. V nížinách sa postupne udrží nízka oblačnosť alebo hmly po väčšinu dňa, len ojedinele sa oblačnosť zmenší. Naopak, na horách bude prevládať príjemne slnečná obloha. Bude teda inverzia.  V noci teplota klesne zväčša na 12°C až 6°C, chladnejšie bude v údoliach, okolo 4°C. Cez deň pri hmle od 10°C do 16°C, pri slnečnej oblohe od 16°C do 22°C. Vietor bude iba slabý. 

Počas prázdnin, keď sa mnohí presúvame po celej našej krajine, buďme trpezliví, ohľaduplní a zhovievaví, aby sme sa všetci stretli v novom mesiaci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy