Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pravidlá vyplácania kultúrnych poukazov sa zmenili. Pre občianske združenia je to pohroma
Zdielať na

Pravidlá vyplácania kultúrnych poukazov sa zmenili. Pre občianske združenia je to pohroma

BRATISLAVA/MARTIN / Organizovať výchovné podujatia a koncerty pre mládež na Slovensku je drina. Ministerstvo kultúry výrazne zmenilo pravidlá vyplácania dotácii za kultúrne poukazy, čomu sa viaceré občianske združenia dokážu len veľmi ťažko prispôsobiť. Aj preto hrozí, že si združenia budú musieť mnohé náklady platiť zo svojho. Vyčlenené dotácie od štátu sa vo veľkej miere nevyčerpajú.

Kultúrne poukazy sa často používajú na výchovné podujatia a koncerty, ktoré sa zaoberajú celospoločenskými problémami. Ako ukázali udalosti posledných dní, s mladými sa treba rozprávať o témach, akými sú alkoholizmus, tolerancia či šikana. Nejedno občianske združenie je však odkázané na finančnú pomoc od štátu.

 Divadelné centrum v Martine ročne odohrá stovky predstavení so zameraním na deti a mládež. Veľkú časť ich výdavkov pokrývajú kultúrne poukazy a tie im má ministerstvo kultúry preplatiť. "Termíny boli jasne uvedené vo výzve a neboli menené," povedala hovorkyňa rezortu kultúry Zuzana Viciaňová.

Pán Daniel z Divadelného centra to vidí inak. "Ministerstvo kultúry malo na svojej stránke ešte v septembri zverejnenú informáciu, že na kultúrne podujatia november a december môžu kultúrne inštitúcie poberať KP v predstihu, tak ako tomu bolo po iné roky," uviedol Ontko.

Školy si tak zazmluvnili viaceré inštitúcie a predstavenia v domnení, že môžu kultúrne poukazy čerpať do konca kalendárneho roka. "Podujatia po 8.11 sa konať môžu, ale len za hotovosť, čo skomplikuje situáciu aj školám," povedal Ontko. 

Viaceré občianske združenia, ktoré boli ochotné sa rozprávať o probléme iba mimo kamier, sa zhodli, že Ministerstvo kultúry výzvu predložilo neskoro a podmienky neboli jasne stanovené. Mnohí čakajúc na zmluvu odohrali viaceré predstavenia, ktoré im ale ministerstvo preplácať nechce, hoci doteraz sa preplácali celoročne. "Vzhľadom k potrebe vyplatiť dotácie všetkým oprávneným žiadateľom ešte v roku 2022, Ministerstvo kultúry musí dodržať termíny pre zúčtovanie," skonštatovala hovorkyňa ministerstva Viciaňová. 

Po novom je Ministerstvo kultúry ochotné preplácať len tie predstavenia, ktoré sa odohrali od dňa podania žiadosti o dotácie. Zároveň tam musia patriť podujatia, ktoré sa hrali v kultúrnych domoch a nie napríklad v telocvičniach. O dotácie nemôžu požiadať živnostníci či majitelia s.r.o. "Na to aby ste fungovali, tak potrebujete platiť kancelárie, sklady, všetky tieto záležitosti. Zrazu za tie KP môžete použiť iba náklady, ktoré vzniknú priamo na tej jednej repríze," zhodnotil Ontko.

Nedorozumenia v komunikácii, ktoré vznikli medzi Ministerstvom kultúry a občianskym združením sa stále dajú napraviť a do budúcna existuje jednoduché riešenie ako sa podobných chýb vyvarovať. "Aby sa výzva na rok 2023 spravila poriadne, diskusia s divadlami predtým, ako sa tá výzva vyhodí von," skonštatoval na záver Ontko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy