Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Strašidelný prieskum: Vysoké percento opýtaných vodičov odpovedalo, že šoférovalo pod vplyvom alkoholu
Zdielať na

Strašidelný prieskum: Vysoké percento opýtaných vodičov odpovedalo, že šoférovalo pod vplyvom alkoholu

PREŠOV / Šoférovali ste niekedy pod vplyvom alkoholu? Takmer 14% Slovákov odpovedalo na túto otázku kladne. Pre reláciu Na hrane to zistila agentúra AKO. Ide o alarmujúce, no podľa odborníka nie šokujúce číslo. Prieskum bol anonymný. Štábu TV JOJ sa predsa len niektorí previnilci na kameru sami priznali v uliciach, ale aj v parlamente.

Niet dňa, aby policajti odišli naprázdno. V piatok 21. októbra sa v ich rukách ocitol Peter, ktorý si to s vyše dvomi promile namieril do práce. Opitých vodičov zachytia policajti ročne okolo 9 000. Iba zlomok toho, koľko sa ich podľa prieskumu pohybuje na cestách. Alkohol za volantom priznalo 14 percent opýtaných. Takmer osem percent tak urobilo v kritickej situácii, ďalších viac než 6 percent, šoféruje pod vplyvom opakovane.

Reálne tak pod vplyvom alkoholu šoférovalo približne 611 000 Slovákov

"Je to, je to šokujúce," vyjadril sa minister vnútra Roman Mikulec. Pri pohľade na mapu sú najzodpovednejší šoféri v bratislavskom kraji. Naopak najhoršie vychádzajú Trnava, Nitra a Košice, kde už posmelený sadol za volant takmer každý piaty vodič. Pýtali sme sa aj v uliciach. "Stalo sa mi to, hej," odpovedal okoloicúci so smiechom. Alkoholickými excesmi za volantom sa v minulosti vyznamenali aj politici. Súčasných poslancov sme sa preto pýtali, či s tým náhodou aj oni nemajú skúsenosť. Z množstva opýtaných reprezentantov ľudu sa napokon k alkoholu za volantom priznala jediná. Išlo vraj o jediný drink a mladícku nerozvážnosť.

Pozrite si štatistiku od agentúry AKO:

​Aké tresty by si zaslúžili takí ľudia? "Zobrať vodičák alebo basa," vyjadrili sa ľudia na ulici. "Určite budeme o tom hovoriť, aj to navrhovať. A ja som absolútne za to, aby tie tresty boli, čo najtvrdšie," dodal Mikulec. Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí je voči nápadu skeptický. Skôr než represia, pomôže situáciu zvrátiť prevencia. Izolovane sa to nezvládne na cestách tým, že dáme prísnejšie tresty. Už teraz máme jedny z najprísnejších. Vodič, ktorý si sadne za volant u nás a vie, že je nulová tolerancia, už to je silná indikácia, že on sám má problém s alkoholom a nedokáže to ubrzdiť v situácii, ktorá je veľmi riskantná.

Riešenie je aj také, že by sa urobili systémové opatrenia na strane ponuky alkoholu. Od reklamy až po predajné miesta, dostupnosť, cenu a napríklad aj zvýšenia hranice na 21 rokov aspoň na nejakú dobu, aby sme túto epidémiu zastavili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy