Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výpovede lekárov: Odchádzajú aj tí, ktorí zároveň učia budúcich medikov
Zdielať na

Výpovede lekárov: Odchádzajú aj tí, ktorí zároveň učia budúcich medikov

SLOVENSKO / Výpovede lekárov môžu mať aj ďalší dopad. V nemocniciach totiž pôsobia aj lekári, ktorí vyučujú budúcich medikov. Riaditeľ univerzitnej nemocnice v Bratislave včera upozornil, že medzi lekármi, ktorí podali v nemocniciach spolupracujúcich s univerzitami výpovede, môžu byť aj oni.

Jednou z požiadaviek Lekárskeho Odborového Združenia, ktorú minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v posledných dňoch intenzívne rieši, súvisí práve s vysokými školami. Lekári tvrdia, že štát by vedel zabezpečiť, aby školy produkovali viac lekárov. "Lekárske fakulty, najväčšia v Bratislave, má 30 percent všetkých študentov zo zahraničia. A to kvôli tomu, že 60 percent svojho rozpočtu financuje z poplatkov týchto zahraničných," povedal predseda LOZ Peter Visolajský.

"Dalo by sa to spraviť tak, že by sa financie, ktoré dostávajú vysoké školy od zahraničných študentov, nahradili financiami zo štátu," navrhol rektor Slovenskej zdravotníckej univerzity Peter Šimko. "Určite bude stretnutie na úrovni Ministerstva školstva, zdravotníctva a financií, aby sme sa zhodli, či a koľko finančných prostriedkov naviac do tohto systému pôjde," uviedol Lengvarský. "Tie financie musia byť udržateľné. Za vlády jedného predchádzajúceho premiéra sme tiež takto zdvíhali počty študentov, ale dostali sme peniaze len na jeden rok. My ale potrebujeme študentov učiť šesť rokov," vyjadril sa Šimko.

Medzi lekármi, ktorí podali výpovede napríklad v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, sú aj takí, ktorí majú krátko po atestácii. Lekári by tu mali ostať päť rokov po atestácii, inak musí vraj nemocnica žiadať preplatenie časti vynaložených nákladov. "Je to zakotvené aj v kolektívnej zmluve a v niektorých prípadoch je to aj v tisícoch," povedal riaditeľ Univerzitnej nemocnice"Mnohé nemocnice v zahraničí, aj v Čechách, ponúkajú, že to uhradia za lekárov, keď sa u nich zamestnajú," informoval lekár Miroslav Mendel.

Minister sa vyjadril aj k návrhu šéfa najväčšej nemocnice, ktorý chce predísť odchodu personálu do Nemocnice Bory a udržať si sestry či sanitárov stabilizačným jednorázovým príspevkom sedem a dvadsaťtisíc eur, ak sa zaviažu, že tam ostanú ďalších päť rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy