Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podiel slovenských potravín v školských jedálňach je nízky. Ceny potravín zo zahraničia sú často lacnejšie
Zdielať na

Podiel slovenských potravín v školských jedálňach je nízky. Ceny potravín zo zahraničia sú často lacnejšie

BRATISLAVA / Vzhľadom na ďalší potravinový škandál v Poľsku a rastúce ceny potravín, získava vzdelávanie žiakov o pôvodne potravín nový rozmer. Mladí spotrebitelia by mali viac chápať, aké výhody prinášajú potraviny s označením "Vyrobené na Slovensku". Znie to síce jednoducho, no popri inflácií majú domácnosti aj školy čo robiť. Kompetentní ukazujú na rezort školstva, ktorý zase čaká, kým si nové vedenie rezortu zmapuje svoj terén.

Inflácia, plytvanie jedlom či potravinové škandály. S pribúdajúcim množstvom potravín sa zvyšuje aj riziko dovozu nekvalitných či nebezpečných výrobkov. Hoci sme za desať rokov nezaznamenali potravinový lapsus so slovenskými potravinami - s týmto výsledkom by sme nemali byť spokojní. V školách končí iba zlomok našich výrobkov. "Asi päť rokov dozadu sme robili prieskum, kde sme zisťovali podiel slovenského hydinového mäsa v školskom stravovaní. A prišli sme na to, že je to okolo 20 tich percent. Preto by sa mali zamyslieť aj v školách aj domácnostiach," povedal Daniel Molnár, Únia potravinárov Slovenska. 

Hovoriť o jedle je určite žiadúce. Má to však ale jedno ALE a tým sú peniaze. A o tom vedia svoje nielen domácnosti ale aj školy, ktoré často musia obracať každé jedno euro, aby navarili kvalitne a aby žiakom takisto aj chutilo. "Zatiaľ to stále zvládame ale myslím, že je to taká časovaná bomba," uviedol riaditeľ ZŠ Tupolová Miroslav Cisár. 

Do skladov a chladničiek školských jedální sa často dostávajú potraviny ktorých kvalita ide na úkor ceny. "Určite to ide ja na úkor tej stravy samozrejme, naši kuchári sú síce skúsení, naozaj, takže musím povedať, že to na tej chuti to až tak nevidíme, ale je to smutné, že sa musíme takto rozhodovať," povedala riaditeľka ZŠ Komenského Zuzana Langschadlová. 

Počet stravníkov sa síce zatiaľ neznížil, ale museli zmeniť jedálny lístok. "Napríklad nevieme si dovoliť také množstvo také množstvo čerstvého ovocia a čerstvej zeleniny ako predtým," uviedla Langschaldová. Nákupy sú cez verejné obstarávanie, vyhráva najnižšia cena. V súčasnom systéme by nepomohlo ani to, ak by rodičia platili viac. "Nejako navŕšiť tie finančné pásma, ako je stanovená cena za obed, lebo by sme si mohli dovoliť trošičku iné potraviny a možno aj zmeniť ten zákon o verejnom obstarávaní," povedala Langschadlová.

 Rezort chce počkať, kým sa nový minister takpovediac udomácni. Komora odkazuje - školy vrátane domov sociálnych služieb by mali variť aspoň zo základných potravin vyrobených na Slovensku. "Ale na to je potrebný samozrejme vyšší rozpočet, lebo je skoro pravidlom, že to mäso zo Slovenska je oveľa drahšie ako to, ktoré je dovezené napríklad z Brazílie alebo Poľska," uviedol predseda SPPK Emil Macho. Otázkou je, či sa vzhľadom na súčasnú politickú situáciu podarí štátny rozpočet schváliť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy