Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Katastrofické prognózy energetickej krízy sa, zdá sa, nenaplnia. Cena plynu a elektriny klesá
Zdielať na

Katastrofické prognózy energetickej krízy sa, zdá sa, nenaplnia. Cena plynu a elektriny klesá

BRATISLAVA / Augustové ceny elektriny a plynu predpovedali ekonomické "cunami" v celej Európe. Dnes už môžeme povedať, že cenová bublina energií spľasla. Cena plynu a elektriny klesá. Finanční a ekonomickí analytici prinášajú viac optimizmu. Vlne "cunami" sa síce nevyhneme, ale podľa nich to európska ekonomika prežije.

Katastrofický scenár ekonomiky v dôsledku energetickej krízy v najbližšiu zimu sa našťastie nenaplní. "Ostatný vývoj naznačuje, že by nemal hroziť úplný kolaps a rozpad európskej ekonomiky, ani ekonomiky slovenskej," informuje analytik Stanislav Pánis. 

Zimnú vykurovaciu sezónu by sme teda mohli zvládnuť bez výrazných ekonomických otrasov. Ešte pred mesiacom kolaps hrozil, čo potvrdzujú slová slovenského premiéra Eduarda Hegera pre britský denník Finacial Times. Za jeden mesiac sa situácia zmenila. "Ceny plynu aj elektriny v ostatných týždňoch výrazne klesli," dodáva Stanislav Pánis. 

Oproti augustu ide o 50 % pokles ceny plynu a 55 % pokles elektriny. Zásobníky plynu v Európe sú pred zimou naplnené nad 90 % a z Ruska ho Európa dováža už menej ako 10 %, našla si náhradu. Stanislav Pánis informuje, že počas zimnej sezóny porastú dovozy LNG medziročne o 40 %.

Na poklese cien sa podieľa aj politická dohodu o návrhu nariadenia Rady Európskej únie pre riešenie vysokých cien energií a nemalý podiel na tom má práve Slovensko. "Slovensko prišlo s lepším návrhom na riešenie. Už vplýva na trhy, reagujú tak, že ide o realistické riešenie," vyjadril sa Karel Hirman, minister hospodárstva. Ceny energií sa aj napriek priaznivej situácii nedostanú na úroveň minulého roka. 

"Tie ceny sú stále medziročne zhruba dvojnásobné," dodáva Stanislav Pánis. Nie je tu už však 5 či desaťnásobok. Vláda však sľubuje opatrenia, ktoré zabezpečia domácnostiam, verejnému sektoru a podnikom únosné náklady na energie. "Tie, ktoré budú mať problém, dostanú pomoc. Tá vlna "cunami", už ju vidíme, ale ešte neprišla, tá sa môže vo finále zmeniť na menšiu vlnku, ktorá nás ošplechne, ale nezmetie," povedal na záver Karel Hirman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy