Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vitálna storočná babička z Košíc oslávila jubileum na Štedrý večer
Zdielať na

Vitálna storočná babička z Košíc oslávila jubileum na Štedrý večer

Zdroj: riyandi.org/ilustračné

Jej receptom na dlhovekosť je silné psychické zdravie...

"Stretnutia s jubilantmi sú našou najmilšou povinnosťou. Rád za nimi chodím, lebo sa stretnem s ľuďmi, ktorí toho už veľa prežili a veľa vecí sa aj dozviem," povedal na margo stretnutia starosta.

Vitálna 100-ročná Staromešťanka sa teší výbornému zdraviu a napriek svojmu úctyhodnému veku dennodenne zabáva rodinu bystrým prostorekým humorom. S dokonalým postrehom si všimne aj maličké zmeny v správaní členov svojej rodiny, ktoré potom patrične ironicky okomentuje.

Starenka je samostatná, býva u dcéry v podkrovnom byte v štvorposchodovom bloku bez výťahu. Bez väčších problémov dokáže zdolať aj slušné množstvo schodov vedúcich do ich bytu. Má dve dcéry, päť vnúčat a sedem pravnúčat. Až do dôchodku bola zamestnaná ako administratívna pracovníčka.

Jej receptom na dlhovekosť je silné psychické zdravie. To jej zrejme zocelila aj tragédia, s ktorou sa musela vyrovnať. Prežila totiž holokaust. Z veľkej rodiny ostala nažive len ona a brat. "Korene dlhého veku sú v jej detstve. Bolo ich päť detí, mala veľmi peknú rodinu, veľmi starostlivú mamu, mala všetko čo mala mať," prezradila dcéra storočnej babičky Naďa Lambertová. Dodala, že jej mama je veľmi húževnatá a duševne veľmi silná a dokáže sa aj teraz tešiť zo života.

O svoju životosprávu sa nestará, najradšej má nezdravé jedlá. Miluje vyprážané rezne a slaninu. "Žiadna zelenina, žiadne ovocie. To zje len nasilu," prezradila jej dcéra. Okrem zhoršeného zraku netrpí žiadnym zdravotným problémom. Zdravotná setra, ktorá jej nedávno merala krvný tlak, vyhlásila, že ho má najlepší z celej rodiny.

Pani Krenková v minulosti rada čítala. Za knihami strávila veľa času. Dnes, keď jej už oči neslúžia tak, ako by chcela, ju najviac zaujíma dianie v rodine. "Každú chvíľu sa pýta, kto kde je. Ako to, že ešte nie je doma? Mne by sa to nestalo - je jej obľúbená vetička," dodala dcéra Naďa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy