Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Výroky Igora Matoviča sa dostali do Európy. Narážky na Hitlera z novinárov robia terče
Zdielať na

Výroky Igora Matoviča sa dostali do Európy. Narážky na Hitlera z novinárov robia terče

BRATISLAVA / Výroky Igora Matoviča o novinároch sa doniesli aj do zahraničia. Reportéri bez hraníc sa pre ne obrátili na európske inštitúcie. Matovič prirovnal slovenských novinárov k tým Hitlerovým a hovorí aj o 500-eurových úplatkoch. Šéfredaktori slovenských médií mu pripomenuli Jána Kuciaka a hovoria, že takto robí terče z ďalších žurnalistov.

"Aj Hitler mal presne takýchto novinárov, ktorí mali vzorce, mali presne napísané, ako manipulovať z verejnou mierkou a na konci dosiahli svoje," povedal minister financií vo svojej niekoľkohodinovej obhajobe a zároveň útoku na pôde národnej rady. Ako opozičný politik rád pozýval novinárov na svoje tlačovky a bez problémov zdvíhal telefón. Odkedy je vo vláde, vyjadruje sa o médiách podobne ako Robert Fico. Verejnosť si pamätá na "protislovenské prostitútky", "slizké hady" či "idiotov".  Najnovšie pritvrdil prirovnaniami k fašistom a tým, čo robili propagandu Hitlerovi. 

Keď bol Janou Krescanko Dibákovou konfrontovaný v relácii Na hrane, hovoril o "manipulácii s výrokmi a podsúvaní lží". Voči výrokom Igora Matoviča sa ostro ohradili šéfredaktori slovenských médií. Reportéri bez hraníc sa dokonca obrátili na Radu Európy. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je totiž stále v príliš živej pamäti. Za Ficovej vlády navyše dochádzalo k lustrovaniu desiatok novinárov. "Aj vďaka nim mal Igor Matovič informácie. V minulosti odhalili napríklad Bašternákove podvody alebo IT tendre na finančnej správe a mnohé ďalšie, vďaka ktorým sa dostal s toľkými percentami do parlamentu," pripomenula riaditeľka nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Pavol Szalai z už spomínaných Reporters sans frontières upozorňuje na vplyv ministrových atakov. "Tieto útoky sú nebezpečné nielen preto, že znevažujú prácu novinárov, ale aj preto, že vedú k nenávistným prejavom na sociálnych sieťach a tiež vytvárajú atmosféru, v ktorej je ohrozená fyzická bezpečnosť," uviedol. Podľa politického komentátora Arpáda Soltésza by v tom najhoršom prípade Matovič za čin niesol rovnakú politickú zodpovednosť ako Robert Fico pri vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. 

Len nedávno pritom Igor Matovič novinárov obvinil z toho, že za 500 eur píšu na objednávku. "Tam už zachádza do takých podrobných detailov, kde si viem predstaviť, že on sám má osobnú skúsenosť s kupovaním novinárov, a to je niečo, na čo by sa mal pozrieť generálny prokurátor či polícia," špekuloval Soltész. Ministra má parlament odvolávať už budúci týždeň. Jeho výroky o Hitlerovi nakoniec môžu hrať v jeho neprospech.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy