Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stanovisko Enelu na dnešné hlasovanie parlamentu
Zdielať na

Stanovisko Enelu na dnešné hlasovanie parlamentu

BRATISLAVA / Na slová ministra hospodárstva k rozprave o schválenom zákone o energetike, že sa sťažujú len Slovenské elektrárne a Enel rozumie postupu vlády, talianska spoločnosť zareagovala písomným stanoviskom. Enel by rád objasnil, že si plne uvedomuje núdzovú situáciu súvisiacu s cenami energií a to, že sa každá európska vláda, vrátane tej slovenskej, snaží nájsť mimoriadne opatrenia na jej zvládnutie.

Podľa Enelu je ale dôležité upozorniť, že navrhovaná novela zákona o energetike je koncipovaná tak, že môže priniesť neúnosnú finančnú záťaž pre Slovenské elektrárne, a teda neschopnosť plniť existujúce úvery a zmluvy, a teda konkrétne riziko platobnej neschopnosti a bankrotu.

"Chápeme základné príčiny a potrebu nájsť vhodné riešenia, aby sme sa vyhli veľmi negatívnym dôsledkom na sektor, občanov a spoločnosť ako celok. Je však tiež dôležité upozorniť, že navrhovaná novela legislatívy v oblasti energetiky, o ktorej sa v súčasnosti rokuje v parlamente, je koncipovaná tak, že by mohla spôsobiť neúnosnú finančnú záťaž pre slovenské elektrárne. To znamená neschopnosť splácať súčasné záväzky a napĺňať zmluvy a teda konkrétnu hrozbu platobnej neschopnosti a bankrotu," vyjadril sa nadnárodný výrobca a distribútor elektriny a plynu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy