Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdražovaniu nie je koniec a za hranicami sa nám stále oplatí nakupovať. Vo V4 máme najdrahšie potraviny
Zdielať na

Zdražovaniu nie je koniec a za hranicami sa nám stále oplatí nakupovať. Vo V4 máme najdrahšie potraviny

SLOVENSKO/POĽSKO/MAĎARSKO/ČESKO / Slovensko má najdrahšie potraviny v rámci krajín V4. Aj toto vyplynulo z údajov Štatistického úradu Eurostat. Naši potravinári sú z tejto situácie zúfalí a reálne im hrozí krach. Mnohí Slováci navyše utekajú za lacnejším nákupmi do zahraničia, kde sú ceny základných potravín nižšie.

Podľa majiteľa gastroprevádzky, všetky vstupy v porovnaní s minulým rokom narástli násobne. V kombinácii s extrémne drahými energiami je situácia pre neho už teraz neudržateľná. Otvorené má už len pol dňa. "Čo sa týka masla, oleja napríklad, tak tam sú násobky v stovkách percent. Toto nám bráni, aby sme otvorili do večera," vyjadril sa Vladimír Daňo, podnikateľ v gastrosektore. Pritom Poliaci predávajú lacnejšiu múku ako u nás, ale aj z našej pšenice. "A vďaka tým podporám, ktoré zo strany poľskej vlády má, vie ponúknuť na slovenskom trhu až o 20 % lacnejšiu múku, respektíve lacnejšiu o 100 eur  až na tonu," vysvetlil Milan Lapšanský, predseda Zväzu cestovinárov a pekárov. Situáciu sme v krajinách V4 overili priamo na mieste a cenové rozdiely sa potvrdili.

Na parkovisku pred poľskými potravinami je stále obrovské množstvo slovenských áut. Slováci nakupujú hlavne mlieko. "Tak keď u nás stojí 90 centov a tu je za 52," vysvetlil nakupujúci. Maslo za štyri eurá, šunka v priemere jedno a tridsať vajec viac ako štyri eurá, aj tieto ceny vyháňajú Slovákov do Poľska, tam je to naozaj aj o polovicu lacnejšie.

V kysuckej dedine Svrčinovec sa štáb TV JOJ zastavil v obchodíku blízko slovensko-českej hranice. Maslo tu kúpite za tri eurá a 15 centov. A boli sme sa pozrieť aj do predajne v Mostoch u Jablunkova. Tam táto základná potravina vyjde v prepočte o 30 centov menej. Na Morave je zase lacnejšie polotučné mlieko a to o 19 centov. Na jednom slepačom vajci je rozdiel v neprospech Slovákov, päť centov. No v obidvoch obchodoch sme našli aj český výrobok, ktorý je paradoxne na Slovensku lacnejší. Tá istá múka stojí na Kysuciach o 38 centov menej.

V Maďarsku sú lacnejšie nielen základné potraviny, ale po nákupoch sa vám oplatí sadnúť si aj na kávu. Tá vás vyjde necelých 500 forintov, čo je približne euro a 30 centov. U nás by sme zaplatili dve eurá. Nákup piatich potravín, pričom na Slovensku aj v Maďarsku sme siahli po produktoch s priemernou cenou, nás vyšiel o 11 percent lacnejší. Plnšiu peňaženku budete mať nielen vďaka aktuálnemu kurzu eura a forintu, ale aj zastropovaniu cien základných potravín v Maďarsku. Najmarkantnejšie je to pri múke, kde sme za porovnateľnú kvalitu u nás zaplatili euro a 15 centov a na druhej strane hranice len 60 centov. Žiaľ, ale ceny ešte nedosiahli strop. "Všetko pôjde rapídnym spôsobom hore. Bude to najväčšie zdražovanie v dejinách Slovenska," vysvetlil Lapšanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy