Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
"Niekde musela nastať chyba": Zeleným domácnostiam chodia faktúry s astronomickými cenami
Zdielať na

"Niekde musela nastať chyba": Zeleným domácnostiam chodia faktúry s astronomickými cenami

BRATISLAVA / Mnohí Slováci dúfajú, že za energie budú platiť účty so štátom regulovanými cenami, aké sľubuje súčasná vláda. Obyvatelia bytových domov by však mali spozornieť, aby nakoniec neboli nepríjemne prekvapení. Niektoré bytovky môžu byť posudzované ako firmy, pre ktoré platia trhové ceny. Dôvodom je prekročenie limitu na odber energie.

Obyvatelia viacerých bytových domov sa ocitli v situácii, keď majú platiť trhovú cenu za elektrinu, a to aj napriek tomu, že prešli na takzvané zelené energie. Princíp je taký, že odoberajú teplo zo vzduchu a ním ohrievajú vodu na sprchovanie a vykurovanie. Elektrinu využívajú len na pohon čerpadiel. Za jeden rok na ne minú okolo 50 megawattov, čo ich už posúva do kategórie neregulovanej ceny. Hranica, do ktorej sa domácnosť považuje za chráneného odberateľa, je 30.

Rozdiel v cene je výrazný. "Pred tromi rokmi sme platili 80 až 90, od júla to stúplo na 350 eur za megawatthodinu," priblížil zástupca vlastníkov bytov Branislav Kacko. Keby išlo o rodinný dom s tepelným čerpadlom, cenu elektriny má regulovanú. V 13-bytovom komplexe to ale neplatí. "Očividne niekde nastala chyba, alebo pozabudli na novostavby vykurované tepelnými čerpadlami," domnieva sa Kacko.

Problém môže byť niekde aj v tom, že 13 bytov má jedno odberné miesto, ktoré je evidované na správcu bytov. "Zmluvu uzatvárame ako firma, pretože je tu správca a ten si dáva na svoju firmu faktúru," dodal.

Podobný osud zdieľajú nielen bytové domy s tepelnými čerpadlami, ale aj s plynovými kotlami, keď prekročia ročný limit 100 megawattov. Vo Vranove nad Topľou zásobujú dva kotly 73 bytov. Tamojšie spoločenstvo vlastníkov bytov to aktuálne nepociťuje na faktúrach, lebo majú zmluvu za staré ceny. No desí ich toho, čo bude potom. Už teraz vedia o takých, ktorí platia niekoľkonásobné vyššie faktúry. "Veľmi veľa bytových domov pocítilo nárast od 100 do 400 percent. Ak by sa stalo to, že by nás vylúčilo z tých zraniteľných odberateľov a z regulovanej ceny, tak by prišlo k energetickej chudobe," povedala viceprezidentka združenia Janka Desiatnikova.

Minister hospodárstva navyše priznal, že v oblasti centrálneho vykurovania ministerstvo neurobilo výrazný pokrok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy