Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drahšie krmivo pre zvieratá je predzvesťou drahšieho mlieka i výrobkov z neho
Zdielať na

Drahšie krmivo pre zvieratá je predzvesťou drahšieho mlieka i výrobkov z neho

ULIČ / Siláž nad zlato - aj tak by sa dala popísať aktuálna situácia v poľnohospodárstve. Chovatelia zvierat hlásia problém s nedostatkom krmiva. Pri bitke o siláž sa dokonca predháňajú s bioplynovými stanicami, len aby zvieratám zabezpečili stravu. Ceny sú závratné a už teraz výroba jedného litra stojí chovateľov o polovicu viac ako inokedy. Hrozí, že čím menej krmiva, tým menej mlieka.

"Ani tí najstarší si nepamätajú tak veľké sucho, ako je tento rok na tejto doline," sťažuje sa Jana Karnayová, vedúca poľnohospodárskej správy LPM Ulič.

Tretinová úradu siláže síce na prezimovanie stačiť bude, no na produkciu mlieka potrebujú kvalitné krmoviny a tých nemajú v takom množstve, ako treba. Pri kŕmení ich momentálne zachraňuje to, že majú odloženú kukuričnú siláž ešte spred dvoch rokov. Ak by ju chceli nakúpiť teraz, bol by to problém.

"Snažíme sa, ale niet krmiva. Na východe sú všetky podniky podobne. Minimálne na výplatách ľuďom sa to prejaví. Sú závislí od toho, koľko mlieka predáme. Od toho závisia výplaty," vysvetľuje Jana Karnayová.

Hovorkyňa SPPK Jana Holéciová dodáva: "Počet dojníc klesol z pol milióna na sto tisíc."

Konateľ inej farmy vysvetľuje, že kým v minulých rokoch mali na strednom Slovensku priemernú úrodu siláže na úrovni 45 ton na hektár, teraz je to pod 20 ton.

"Neviem si predstaviť, čím budeme v druhej polovici zimy kŕmiť hovädzí dobytok. Pri dojných stádach kráv, keď zasiahnete do manažmentu a nedáte to, čo si kŕmna dávka vyžaduje, má to veľký vplyv na dojivosť. Z dnešnej produkcie 32 tisíc litrov mlieka vieme klesnúť na 20 tisíc," hovorí Peter Nízky, konateľ poľnohospodárskych firiem. 

​Obavy potvrdzuje aj Jana Holéciová: "Problém hlásia takmer všetky poľnohospodári, ktorí pestujú plodiny a zároveň majú hospodárske zvieratá."

Siláž preto zháňajú, ako sa len dá. Cena sa navyše z 32 eur za tonu vyšplhala na 80. Už teraz sa to premietlo do ceny mlieka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy